New Activity
Play Fill in the Blanks Game
De Julisch - Claudische dynastie is de naam gegeven aan de dynastie van de eerste vijf Romeinse ____________________ ( principes ) : Augustus , ____________________ , Caligula , ____________________ en Nero . Zij regeerden over het Romeinse Rijk van 27 v . C tot 68 n . C , toen de laatste van de dynastie , Nero , ____________________ pleegde .

Augustus was de eerste ____________________ van Rome . Door steeds meer verschillende bevoegdheden van republikeinse magistraten naar zich toe te trekken kreeg hij de feitelijke macht over Rome in handen .

Deze ____________________ en voornaamste erfgenaam van Gaius Iulius Caesar ( Julius Caesar ) won de machtsstrijd die volgde op de moord op Caesar . Vanaf 27 v . Chr . zou hij als princeps ( eerste burger ) de teugels van het Romeinse rijk in handen houden . Hij maakte een einde aan een eeuw van ____________________ en stichtte in de daaropvolgende periode de Julisch - Claudische dynastie . Onder het mom van het herstel van de republiek ( restitutio rei publicae ) voerde hij in werkelijkheid een duurzame omvorming tot ____________________ ( principaat ) door . Zijn heerschappij zorgde voor een langdurige tijd van interne vrede , die als ____________________ Augusta werd aangeduid .

Tiberius Claudius Nero was de ____________________ princeps van Rome , als opvolger van ____________________ . Ondanks zijn schitterende ( militaire ) carrière voordat hij princeps werd , zou hij de geschiedenis ingaan als een somber en wantrouwig heerser . Hij werd daarom ook wel ____________________ ____________________ ( « de triestigste aller mensen » ) genoemd . Hij zou een aantal hervormingen doorvoeren die het principaat nog steviger verankerde in de Romeinse samenleving en liet aan het eind van zijn regering een goedgevulde schatkist achter .

Caligula ( ____________________ ) was van 37 tot 41 princeps van Rome . Caligula's jeugd werd door de intriges van de eerzuchtige praefectus praetorio Seianus getekend . Na een hoopvol regeringsaantreden , dat door persoonlijke tegenslagen van het lot werd verduisterd begon hij zich meer en meer te gedragen als autocratisch heerser en liet in hoogverraadprocessen talrijke senatoren volgens willekeur ter dood veroordelen op basis van zijn bevoegdheden . Zijn schrikbewind eindigde met zijn vermoording door de ____________________ garde en in een damnatio memoriae door de Senaat .

Claudius was de vierde princeps die Rome kende . Hij volgde de ____________________ Caligula op , van wie hij de ____________________ was . Hij werd door de praetoriaanse garde uitgeroepen tot princeps en kwam aldus op ongeveer ____________________ leeftijd nog aan het hoofd van het Imperium Romanum te staan . Onder Claudius' regering zouden - net zoals onder die van Tiberius - verscheidene ( administratieve ) innovaties het licht zien . Bovendien wist Claudius het rijk uit te breiden met de verovering van ____________________ .

Nero was de vijfde en ____________________ princeps van de Julisch - Claudische dynastie . Door zijn autocratisch optreden en ____________________ gedrag maakte hij vijanden onder de senatoren , wat de Senaat er uiteindelijk toe zou brengen Nero uit te roepen als hostis ( ____________________ ) . Deze zou na Rome te hebben ontvlucht ____________________ hebben gepleegd . Hiermee kwam een einde aan de Julisch - Claudische dynastie en begon een periode van burgeroorlog die de geschiedenis zou ingaan als het ____________________ ( 69 ) . Uiteindelijk zou de ____________________ dynastie als triomfator uit de strijd komen en de teugels van Rome in handen nemen .