New Activity
Play Fill in the Blanks Game
L'ADN es troba en diferents formes en funció del moment en que es trobi la cèl·lula . Quan la cèl·lula està en ____________________ , és a dir , no s'està dividint podem veure l'ADN en la forma de la ____________________ ____________________ que ja ens és habitual . Quan la cèl·lula es prepara per la divisió , l'ADN es ____________________ , s'ajunta i amb unes proteïnes , les ____________________ , per consolidar la ____________________ . Quan la cèl·lula es divideix , la cromatina s'ha compactat molt formant ____________________ .
El nombre , la forma i la mida dels cromosomes són característics de cada ____________________ .
Anomenem ____________________ el conjunt de cromosomes d'una espècie ordenats per parelles , segons la seva grandària i l'estructura . Els cromosomes de cada parella s'anomenen ____________________ ____________________ , i mantenen la mateixa seqüència de ____________________ . Si mirem l'espècie humana , el seu cariotip consisteix en 23 parells de cromosomes . Totes les cèl·lules diploides en l'organisme contenen aquestes 23 parelles , és a dir , 46 cromosomes .
Els ____________________ , però són cèl·lules haploides , i en contenen només un joc , és a dir , 23 cromosomes .
Quan una cèl·lula diploide es vol dividir , generarà dues cèl·lules filles idèntiques a la cèl·lula mare . Les ____________________ del cromosoma són les que queden duplicades i unides entre sí pel ____________________ . Per tant en un cromosoma , hi ha dues parts idèntiques : les ____________________ ____________________ .
Cada organisme diploide té informació del pare i de la mare per cada un dels caràcters , i ambdues informacions es dupliquen .