New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Zwangerschap
- - - - - - - - - - - - - - - - -

Coïtus of ____________________ is het binnendringen van de penis in de vagina . gevolgd door een zaadlozing . Tijdens de vruchtbare periode van de vrouw kan dit leiden tot bevruchting .

Bevruchting is de versmelting van de ____________________ en de ____________________ . Ze vindt plaats in het begin van de eileider .

Na de versmelting van zaadcel en eicel begint de bevruchte eicel zich te delen . Er ontstaat een embryo . Na een reis van 5 dagen in de eileider , volgt de innesteling van het embryo in het verdikte baarmoederslijmvlies .

De periode waarin het ingenestelde embryo organen vormt , noemen we de embryonale fase , en duurt ongeveer 2 maanden . Rond het embryo groeien er vruchtvliezen die een vruchtwaterzak vormen .

De foetale fase duurt van de derde tot negende maand . Tijdens die periode treden de ____________________ van de foetus in werking .

Op de plaats waar het embryo zich ingenesteld heeft , ontstaat de placenta of ____________________ . Via de moederkoek worden stoffen uitgewisseld tussen moeder en kind . Zo krijgt het kind ____________________ en ____________________ van de moeder en geeft het ____________________ aan de moeder af .

De geboorte
- - - - - - - - - - - - - - -
De geboorte start met het op gang komen van weeën en verloopt in 3 fasen :
- de ____________________ : de opening van de baarmoederhals wordt breder , de vruchtvliezen breken .
- de ____________________ : met persweeën wordt de baby uit het lichaam geduwd , de navelstreng wordt doorgeknipt en de longademhaling start .
- de ____________________ : via naweeën worden de moederkoek , de rest van de navelstreng en de vruchtvliezen uit het lichaam gedreven .