New Activity
Play Fill in the Blanks Game
3 . LA ZONA INSURRECTA : LA CREACIÓ D'UN ESTAT ____________________

____________________ va ser la columna vertebral del nou règim i va dur sempre la iniciativa política i va ser l'encarregat d'organitzar el nou estat .

3 . 1 Franco , Caudillo d'Espanya

Després de la mort del colpista ____________________ , es va plantejar el problema del lideratge militar . El 24 de ____________________ es crea a ____________________ la Junta de Defensa Nacional presidida per Miguel Cabanellas . No tenia atribucions ____________________ , governava el territori ocupat , on prohibia els partits polítics , suspenia la ____________________ i paralitzava la reforma ____________________ .

Durant els primers mesos de guerra , ____________________ va anar guanyant partidaris i va consolidar el lideratge dins l'exèrcit . El 30 de ____________________ els militars el van nomenar cap de l'alzamiento i l'1 ____________________ , mitjançant un decret , cap de l'estat i ____________________ dels exèrcits espanyols . Es substituí la Junta de Defensa Nacional per una Junta ____________________ .

Inspirat en el model d'estat ____________________ italià i ____________________ , l'abril de ____________________ Franco va donar a conèixer el Decret d'unificació que unia falangistes i ____________________ : Falange Española Tradicionalista y de las ____________________ . Ell era el cap d'aquest partit ____________________ . Vestien amb ____________________ blava de Falange i la ____________________ vermella dels carlins i empraven la salutació ____________________ .

El gener del ____________________ desapareix la Junta Técnica i es forma el primer govern de la zona nacional . Franco concentra la jefatura de l'Estat i la presidència del govern , a partir d'aquí va passar a ser el ____________________ de Espanya .

El nou Estat era conservador i catòlic i estava inspirat en el ____________________ . Es va abolir les legislacions republicanes en matèria econòmica , social i laboral i es va reestablir la pena de mort . Es va suprimir la llibertat de ____________________ i es van eliminar els estatuts d'autonomia .

La llei del ____________________ del trabajo ( març ____________________ ) creava un ____________________ únic que englobava ____________________ i treballadors i va prohibir les ____________________ i les reivindicacions obreres .

Es va donar un tracte privilegiat a ____________________ , ja que el juliol del ____________________ havia donat suport als insurrectes . El nou estat era confessional i el clero rebia una retribució estatal . Es van derogar les lleis del matrimoni ____________________ i del ____________________ .

3 . 2 Una repressió sistemàtica

La construcció de l'estat franquista va estar acompanyada d'una violència extrema que va comportar l'eliminació dels vençuts en els territoris militarment ocupats per les forces rebels .

Personatges símbols de la ____________________ van ser assassinats , malgrat la seva poca acció republicana . P . ex . : Federico Garcia ____________________ . Franco va fer executar tots els polítics i ____________________ republicans .

La repressió va ser duta a terme per tal de crear un clima de ____________________ que impedís qualsevol intent de contestació .

3 . 3 Els catalans de Burgos

La guerra fou també una guerra civil catalana , amb catalans a ambdós bàndols . Els ____________________ eren menys que els republicans . Per tant , 50 . 000 - 60 . 000 persones , es traslladaren a la zona nacional fugint de la zona ____________________ a causa de la persecució que es va produir a l'inici de la Revolució Social . Una tercera part d'aquests es van afiliar a les milícies ____________________ . Eren catòlics , ____________________ i procedents del catalanisme ____________________ , sobretot de la ____________________ . P . ex . : Francesc ____________________ . Aquests catalans , degut a l'espanyolisme del ____________________ , mai van ocupar - hi càrrecs importants .