New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Een volwassen mens heeft ongeveer ____________________ liter bloed .
Nadat het bloed in de ____________________ rondgedraaid heeft , kan je drie lagen zien .

1 / In de rode laag zitten de ____________________ ____________________ ( of erythrocyten ) . Het zijn dunne ronde schijfjes met verdikte rand zonder kern . De rode bloedcellen nemen ____________________ op in de longblaasjes en transporteren dit naar alle lichaamsdelen . Het eiwit dat hiervoor zorgt , heet hemoglobine . Hemoglobine heeft een ijzeratoom dat ____________________ bindt in de longblaasjes en weer afstaat in de cellen . In de cellen neemt hemoglobine koolstofdioxide op en vervoert dit naar de longen waar de cyclus weer opnieuw kan beginnen . ____________________ bloed heeft een rode kleur terwijl ____________________ bloed dat koolstofdioxide bevat , eerder ____________________ van kleur is . Wie aan bloedarmoede lijdt ( bv . na het bloedgeven ) , heeft een tekort aan rode bloedcellen . Ijzerpilletjes kunnen dit verhelpen ( van der Zel , 2017 ) .

2 / In de ____________________ laag zitten er twee bestanddelen . De leukocyten of ____________________ ____________________ vormen een belangrijke onderdeel van ons immuunsysteem . Zij zijn zo flexibel dat ze zich door de wand van vaten en door weefsels heen kunnen bewegen . Door een proces , fagocytose ( celvraat ) genoemd , kunnen ze bacteriën en virussen doden . Dit houdt in dat een ____________________ ____________________ de schadeverwekker als het ware insluit en de bacterie / het virus dan inwendig vernietigt .
De ____________________ ( of trombocyten ) zorgen ervoor dat het bloed stolt wanneer er een lek zit in het bloedvatenstelsel . Ze geven bij schade een eiwit vrij . Dit eiwit maakt dat het stollingseiwit ( fibrinogeen ) dat zich in het plasma bevindt , draden zal vormen die aan elkaar klitten ( bloedkoek ) . Op die manier krijg je een ____________________ op je wonde .

3 / De gele laag wordt het ____________________ genoemd . Het ____________________ bestaat voor ongeveer de helft uit water dat als een oplosmiddel dient voor voedingsstoffen , zouten , eiwitten , hormonen en afvalstoffen . De vloeistof die na bloedstolling overblijft , noemen we serum .