New Activity
Play Fill in the Blanks Game
2 . 1 + 2 + 3 Vechten . . . , een totale oorlog en een Wereldoorlog .

Duitsland grensde zowel in het westen als in het oosten aan een vijandig land . Om geen ____________________ te hoeven voeren had men in Duitsland een plan bedacht . De naam van dit plan was het ____________________ ____________________ Het plan hield in dat men eerst snel Frankrijk zou verslaan om daarna tegen ____________________ te gaan vechten .

Iedereen verwachtte een ____________________ oorlog . Enthousiast meldden duizenden jonge kerels zich als vrijwilliger met als enige angst dat ze te laat op het slagveld zouden arriveren het zou ? ein frischer , fröhlicher Krieg ? worden . De werkelijkheid was anders . Het Duitse von Schlieffenplan mislukte omdat Rusland zich sneller dan gedacht ____________________ . De opmars in Frankrijk vastliep .

De legers groeven zich al snel in en zo ontstond aan het westfront ( in Frankrijk en België een loopgravenoorlog het aantal slachtoffers was enorm ( soldaten waren ? kanonnenvoer ? ) . Verklaringen hiervoor zijn :
door de Industriële revolutie waren er veel
nieuwe ____________________ gifgas , mitrailleurs , tanks , vlammenwerpers en vliegtuigen ) die veel mensen in korte tijd konden doden .
de slechte tactiek van de legerleiding ( massale aanvallen in het open veld )

Aan het Oostfront was de situatie heel anders daar werden de Russen in grote veldslagen vernietigend verslagen .
De oorlog beïnvloedde ook de economieën van de oorlogvoerende landen . De hele bevolking en alle economische middelen werden dus ingezet voor de oorlog . De Eerste Wereldoorlog was daarom ook een ____________________ ____________________ . 3 voorbeelden :

Fabrieken schakelden over op de productie van ____________________ en ____________________ .
Artsen en verpleegkundigen gingen aan het front werken .
Vrouwen gingen in de fabrieken werken omdat de ____________________ aan het front moesten vechten . De inzet van vrouwen in fabrieken bevorderde trouwens wel de ____________________ en de kansen op het vrouwenkiesrecht .

De bevolking werd tijdens de oorlog via kranten , posters en bioscoopfilms bestookt met eenzijdige informatie bedoeld om het nationalisme te versterken ( politieke reclame of ____________________ ) . Omdat de overheden controle uitoefenden op wat er over de oorlog werd gepubliceerd spreken we ook wel van ____________________ .

De 1e Wereldoorlog was een echte Wereldoorlog :

Ook in het Midden Oosten en Afrika werd gevochten .
Soldaten uit de kolonies vochten mee .
Ook ____________________ werd bij de oorlog betrokken ( zie hieronder ) .



Wat waren de belangrijkste oorzaken voor het uiteindelijke verlies van Duitsland ?

De Britse vloot vormde een ____________________ voor de Duitse kust . Hierdoor konden er geen goederen over zee meer naar Duitsland worden aangevoerd en ontstonden in Duitsland steeds grotere tekorten aan voedsel en grondstoffen .
Keerpunt oorlog = 1917 Twee belangrijke gebeurtenissen :
a . ____________________ trok zich terug uit de oorlog en sloot een aparte vrede met Duitsland Dit was positief voor Duitsland , men hoefde nog maar op één front te vechten .
b . Ook Duitsland probeerde de toevoerlijnen naar Engeland te blokkeren . Dat deed men door het voeren van een ____________________ ____________________ .
Duitse onderzeeërs hadden een aantal Amerikaanse schepen tot zinken gebracht en de Duitsers hadden ook geprobeerd ____________________ over te halen tegen de USA te gaan vechten . Hierdoor gingen de Amerikanen , die in eerste instantie zeker niet anti - Duits waren toch kiezen voor de geallieerden en in 1917 verklaarde de Amerikaanse regering de Duitsers de oorlog . Dit was negatief voor Duitsland ! Deze nieuwe goed bewapende troepen gaven uiteindelijk de doorslag . E


De Duitse bevolking zag het niet meer zitten en in november 1919 braken er in Duitsland opstanden uit . De keizer vluchtte naar ____________________ en op de 11e van de 11e werd de wapenstilstand gesloten , de 1e Wereldoorlog kwam ten einde . E