New Activity
Play Fill in the Blanks Game
EVOLUCIÓ DE LA FORMA I DEL SENTIT DELS MOTS

____________________ ____________________ ____________________ , un mateix animal és designat amb noms diferents ( esquirol , écureuil , scoi­àttolo , esquilo , ardilla , . . . ) .

____________________ ____________________ , si agafem determinats grups de paraules de la nostra llengua , aparentment allunyades les unes de les altres , ens adonarem que provenen d ? un únic mot , del qual han sorgit amb el pas dels segles i a través de processos ben diversos .

____________________ , les paraules ficar , fita , fitxa , afe­gir o finca posseeixen avui un sentit específic i diferenciat , però totes tenen un origen comú . Es tracta del verb llatí FIGERE ? clavar , fixar , atu­rar ? . En realitat , el fet que d ? un sol mot en nasca un grup de mots diversos a través d ? evolucions de la forma que comporten també matisacions del sentit originari , es repeteix a moltes altres famílies de paraules . Pel que fa al grup de què hem tractat ací , convé destacar la fidelitat essencial al contingut inicial del verb FIGERE : ? ficar , clavar ? .

____________________ ____________________ ____________________ , hi ha mots que veuen alterat el sentit primari per factors culturals . Perquè ho vegeu més clar , prendrem l ? exemple en què , al costat de l ? evolució normal d ? un mot ( evolució formal dels sons que el componen , etc . ) , hi intervenen també factors culturals .

Una de les paraules més importants de la llengua és menys i totes les de la seua família ( minvar , menut , mínim , menor , disminuir , . . . ) . ____________________ ____________________ , un mot d ? aquesta família és minut ( del llatí MINUTUS ) , que volia dir a l ? inici ? menut ? . Quan es volgué crear una unitat per indicar una petita quantitat de temps , es va pensar que la po­drien anomenar precisament ? menut ? . Després , es va distingir entre minut primer , ? minut ? i minut segon ? més petit que el minut = segon ? . ____________________ , les necessitats científiques del moment determinaren d ? agafar aquest mot i donar - li un valor molt especí­fic , allunyat del nucli essencial de la seua família . Ja hem vist , doncs , com es formen els mots minut i segon .