New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Systeemtheorie vertrekt van de idee dat elk individu deel uitmaakt van een ____________________ ( gezin , relaties , vrienden , collega's , . . . ) en dat dat systeem het individu hoe dan ook beïnvloedt .
Psychische klachten zijn dan ook ____________________ uitsluitend persoonsgebonden , maar zijn een deel van ( of een gevolg van ) het systeem waarin de zorgvrager / cliënt is opgegroeid .

Het therapeutisch proces bestaat uit gesprekken die de zorgvrager / cliënt inzicht moeten geven in de aard van het systeem waarin hij is opgegroeid en in de manier waarop hij de ____________________ van dat systeem herhaalt in het heden .

De systeemtherapie houdt zich dus expliciet bezig met de hele context van de zorgvrager / cliënt en is daarom erg populair bij ____________________ - en ____________________ .



Gezinstherapie is een vorm van contextuele therapie waarbij het volledige gezin begeleid wordt door een therapeut . Samen gaan ze op zoek naar ____________________ en ____________________ die leven binnen het gezin en naar het effect dat deze hebben op persoonlijke emoties , ervaringen en reacties . Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten en begrip waardoor er op een andere manier met elkaar kan worden omgegaan . Men krijgt een andere visie op problemen , op zichzelf en anderen . Men bekijkt de familieopstellingen en leert de andere gezinsleden beter kennen .

De gezinstherapeut helpt partners naar elkaar te luisteren en te kunnen zeggen wat er nog niet gezegd kon worden . Of helpt de kinderen aan het woord te laten en helpt de woorden van de ouders verstaanbaar te maken voor het kind .

Er is het gesprek tussen de gezinsleden en de therapeut en het ____________________ gesprek dat iedereen met zichzelf voert . Ook daar wordt ruimte voor gemaakt . Wat heeft iedereen het meeste verrast of aangegrepen in wat er gezegd wordt ? Dit delen met elkaar kan heel constructief werken .

In relatietherapie gaat men vaak op zoek naar wat de ____________________ patronen zijn waar het koppel in vast zit en bekijkt men wat ieder anders kan doen om uit dit patroon te geraken .
Men maakt ruimte om te praten over kwetsuren die de partners opgelopen hebben en door hierin naar elkaar te luisteren probeert men terug een begin van ____________________ op te bouwen .
KOPP is het letterwoord voor ? Kinderen van ouders met psychische problemen ? ( zogenaamde KOPP - kinderen ) .

Voor ? Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheidsprobleem bestaat de term / ____________________ .

Kinderen die opgroeien in een situatie waarbij één of beide ouders in hun opvoedingstaak belast zijn door psychische of verslavingsproblemen , hebben het vaak extra moeilijk om evenwichtig op te groeien .
De Vereniging voor Alcohol en andere drugsproblemen ( VAD ) verklaart dat ongeveer één op tien kinderen een ouder heeft die te veel alcohol drinkt . In België gaat het naar schatting om ____________________ . 000 kinderen onder de 15 jaar die KOAP zijn .

Het functioneren van een kind wordt in belangrijke mate bepaald door het gezinssysteem . Gezinnen waarin KOPP - problematiek speelt , functioneren in de regel anders dan gezinnen waarin geen ouder met GGZ - problemen aanwezig is . Hoewel ouders vaak denken dat hun kinderen niets merken van hun eigen problemen , is het tegendeel echter waar .

Kinderen van ouders met een drankprobleem hebben ____________________ maal meer kans om later zelf een verslaving te ontwikkelen . Ze hebben bovendien ook meer kans op andere vormen van ____________________ zoals angsten , depressie in de kindertijd , adolescentie of volwassenheid . Dit betekent dat ze ____________________ zijn , niet dat ze per definitie een verslavingsproblematiek zullen ontwikkelen .
Je ziet dat kinderen die KOPP - problematiek ervaren hun eigen behoeftes ____________________ om waar nodig te kunnen zorgen voor hun ouders . Of ze storten zich helemaal op hun school , zodat hun ouders zich daar in ieder geval geen zorgen over hoeven maken . En boos zijn op je ouder ? Dat doe je toch niet als je vader of moeder ziek is ?
Aan de andere kant kan je zorgen voor een ____________________ aanpak . Het onthaal en bezoek van familieleden en kinderen dient zo aangenaam mogelijk te verlopen . Men dient ook te hebben voor de kinderen en ze geregeld aanspreken
Het is belangrijk dat de kinderen door een referentiepersoon KOPP te horen krijgen dat de problemen van hun ouders buiten de kinderen ligt . Maar ook de andere hulpverleners kunnen een steentje bijdragen . Dat de kinderen geen schuldgevoelens creëren en dat ze erkenning krijgen .

Contextuele therapie is een therapeutische benadering die problemen en levensvragen niet los ziet van wat ____________________ lang is doorgegeven en ontvangen .

De contextuele benadering binnen de hulpverlening beziet een mens nooit solitair , als een opzichzelfstaand individu . Ieder mens is immers verweven met de mensen om hem heen . Het begrip context verwijst dan ook naar dit ____________________ van betekenisvolle relaties . In de eerste plaats gaat het daarbij om de directe ____________________ . Hiertoe behoort de kleine kring van het gezin waarin iemand is opgegroeid of waar hij op dit moment deel van uitmaakt : vader , moeder en eventueel broers en zussen
Familierelaties worden ook wel gegeven relaties genoemd : je word er in geboren dus je maakt er deel van uit en je kiest ze niet . Het zijn relaties die niet kunnen worden verbroken
Verworven relaties ; relaties die iemand in de loop van zijn leven opdoet , die je verwerft buren , klasgenoten , partner .
Loyaliteit , ____________________ en ____________________ zijn belangrijke aspecten in de dynamiek van menselijke relaties . Wat de sociale omgevingsfactoren betreft , gaat het om eigenschappen die niet of niet in de eerste plaats genetisch bepaald zijn , maar waar opvoeding en leefomstandigheden een belangrijke rol in spele n