New Activity
Play Alphabet Game
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Comença per  
A
Amb aquest nom es coneix els actes de preparar i ingerir aliments. Hem de procurar que aquesta sigui variada, equilibrada i saludable.
Comença per  
B
Nom amb què es coneixen les diverses etapes de la cadena alimentària. Pareu atenció perquè és un terme tècnic: ajudeu-vos buscant informació al cercador o a qualsevol diccionari.
Comença per  
C
Nom amb què és conegut el fenomen provocat per l’activitat humana que produeix alteracions en el clima i els ecosistemes. El malbaratament alimentari és una de les activitats humanes que més afecta a la seva generació.
Comença per  
D
Indicatiu que apareix als envasos o aliments que informa sobre la data a partir de la qual l’aliment es comença a deteriorar i, per tant, la seguretat del seu consum deixa d’estar garantida. No hem de confondre aquesta data amb la de “consum preferent”. Aquesta fa referència a la finalització del període durant el qual es garanteix que certes propietats de l’aliment, com poden ser l’olor, color i sabor, són òptimes.
Comença per  
E
Acció de collir aliments segurs i nutritius directament del camp del sector primari que no es poden comercialitzar per qüestions estètiques o de preu. A Catalunya, hi ha una Fundació que es dedica a realitzar aquesta activitat amb equips de voluntaris i voluntaris.
Comença per  
F
És una de les conseqüències de la inseguretat alimentària i pot provocar desnutrició. Tingueu present que la inseguretat alimentària es dona quan les persones no tenen accés a aliments nutritius i suficients de manera continuada en el temps.
Comença per  
G
Nom amb què es coneix el conjunt de gasos que permeten que la terra tingui una temperatura habitable. Ho fan impedint que part de la radiació escapi del nostre planeta. Malgrat ser un fenomen natural, cal vigilar la seva emissió excessiva perquè pot provocar un sobreescalfament de la terra que alteri els ecosistemes.
Conté  
H
Conté la H. Dues paraules amb què es coneix l’aigua dolça utilitzada per conrear un aliment o produir un producte. La pèrdua d’aigua dolça és una de les conseqüències ambientals del malbaratament alimentari perquè cada vegada que un aliment es descarta, converteix en residu, entre altres elements, l’aigua que s’ha utilitzat per produir-lo. A escala mundial, el malbaratament alimentari provoca la pèrdua de 250km cúbics d’aigua! Us imagineu quantes vegades podríeu dutxar-vos amb aquesta quantitat d’aigua?
Comença per  
I
Es diu de les fruites i verdures que tenen una forma, color o mida que s’allunya de la norma, d’allò que estem acostumats i acostumades a trobar als comerços i al rebost. Un exemple molt representatiu són les pastanagues amb tres potes i les patates amb forma de cor.
Comença per  
J
Dues paraules. Concepte referent a cercar nous models que protegeixin les persones que es troben en situacions de pobresa. Aquest terme neix de l’observació de diferències socials, i treballa per a donar-los resposta. Una d’aquestes desigualtats la podem observar en l’accés al dret a una alimentació saludable, que no totes les persones tenen garantida.
Comença per  
K
Uniat de massa que s’utilitza per a mesurar quantitats. Cada persona, a Catalunya, malbarata 35 d’aquesta unitat de mesura d’aliments a l’any.
Comença per  
L
Es diu de la pagesia que treballa la terra del mateix territori que el consumidor o consumidora. Consumir els seus productes permet reduir la motxilla ecològica de la nostra dieta i treballar per una transformació del sistema alimentari.
Comença per  
M
Es diu del resultat de l’acció de descartar aliments aptes pel consum humà en algun punt de la cadena alimentària. Les seves causes són molt variades: a les llars, per exemple, es llencen molts aliments perquè no es fan bones planificacions de racions, i no es cuinen receptes d’aprofitament; a la indústria, molts aliments es perden durant el transport.
Comença per  
N
Es diu dels aliments que aporten els elements essencials que necessiten les persones per tenir un bon estat de salut i poder seguir amb la seva activitat. Una alimentació saludable ha de contenir aquesta mena d’aliments.
Conté  
O
Conté la O. Contrari de malbaratar. També reben aquest nom les receptes que es fan amb aliments que estan a punt de fer-se malbé o amb restes de la nevera.
Comença per  
P
Nom que rep el malbaratament alimentari quan es produeix als camps del sector primari. Aquesta diferència de terme vol remarcar que agricultors i agricultores són un dels agents perjudicats del malbaratament d’aliment que es produeix en aquest punt de la cadena alimentària, i no pas els seus autors. Dues de les principals causes de les pèrdues alimentàries són les polítiques de preu i estètiques que s’imposen als aliments. En algunes ocasions, a les agricultores i agricultors els resulta més car collir el producte que han plantat, que no pas deixar-lo al camp sense collir. També els passa que no poden vendre totes les fruites i verdures que creixen amb formes, mides i colors que no són els que estem acostumades a veure.
Conté  
Q
Conté la Q. És una de les receptes d’aprofitament més conegudes de la cuina catalana. Antigament era molt comú fer-ne amb la carn d’olla dels caldos i brous. Actualment, si bé la tradició encara és viva, també se’n fan amb altres ingredient: espinacs, bolets, formatges i molt més! Una pista, no us confongueu amb els canelons.
Comença per  
R
Es diu de qualsevol substància o objecte de què el seu posseïdor es desprengui o tingui la intenció o l’obligació de desprendre’s tot provocant un impacte ambiental. Quan un aliment es malbarata, s’hi converteix ell i tots els elements – aigua, terra i energia – que s’han utilitzat per fer-lo créixer, collir-lo i transportar-lo.
Comença per  
S
Nom amb què es coneixen les formes de fer que permeten cobrir les necessitats humanes del present sense comprometre la possibilitat que les generacions futures puguin cobrir les seves. Perquè això sigui possible, cal entendre el món com un sistema comú i compartit, i cal relacionar-se amb els recursos disponibles de manera responsable i amb compromís, sense perjudicar ni a altres persones, ni al medi ambient.
Comença per  
T
En l’àmbit de l’agricultura, es diu de cada una de les èpoques de l’any en què es cullen els diferents tipus de fruites i verdures. És important conèixer-les per saber què és preferible consumir en cada estació i fomentar, d’aquesta manera, un sistema agroalimentari sostenible.
Conté  
U
És l’espai de les cases on es manipulen els aliments. Us animeu a convertir-la en un laboratori per l’aprofitament alimentari? Proveu de fer les vostres receptes d’aprofitament preferides: amb fruites madures feu batuts i melmelades; amb verdures cuites, hamburgueses; i amb pastanagues boletes dolces per menjar unes postes saludables!
Comença per  
V
Color amb què generalment es representen els projectes i les propostes que treballen per la sostenibilitat ambiental. El logotip de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, per exemple, és d’aquest color.
Comença per  
W
En anglès. Nom amb què es coneix un dels residus invisibles que produeix el malbaratament alimentari. No és ni l’energia, ni la terra. Recordeu que els residus invisibles són aquells que es produeixen durant el procés de producció d’un objecte o aliment i que per tant, no observem.
Comença per  
X
Nom amb què es coneix la manera de treballar en grup, creant aliances i complicitats. Per a fer front a problemàtiques globals com les pèrdues i el malbaratament alimentari, caldrà que la ciutadania, les entitats i les administracions treballin d’aquesta manera. També és el nom amb què es coneix el teixit de fils i en forma de malla.
Conté  
Y
Conté la Y. Nom amb què es coneix el recipient reutilitzable on podem guardar les sobres dels nostres àpats. A més, també serveix per transportar els plats que ens preparem per menjar fora de casa, ja sigui a l’escola, a l’institut o d’excursió.
Comença per  
Z
Nom en anglès amb què es coneix el moviment que treballa per la reducció i eliminació dels residus en tots els àmbits. Està compost per dues paraules, i la primera fa referència a un número.