New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Kabinetsformatie
Het begint met verkiezingen . Dezelfde nacht is de verkiezingsuitslag bekend en weet elke partij hoeveel zetels hij heeft . Nu kan de ____________________ beginnen . Deze bestaat uit een aantal stappen . Allereerst wordt er een verkenner benoemd . Hij zoekt uit welke partijen samen een kabinet kunnen gaan vormen . Als dit duidelijk is , wordt er een ____________________ genoemd . Deze kijkt of er een ____________________ mogelijk is . Dit is de fase van onderzoek .

De ____________________ voert hiervoor gesprekken met twee of drie partijen die willen samenwerken in een nieuw kabinet . Deze partijen moeten gezamenlijk een ____________________ hebben in de Tweede Kamer . Samen met de partijleiders zoekt hij naar oplossingen en ____________________ . Als dit lukt stellen ze samen het ____________________ op , ook wel coalitieakkoord genoemd . Nu is de fase van informatie afgerond .

Nu wordt er een ____________________ benoemd . Dit is meestal de leider van de grootste partij in het nieuwe kabinet . Zijn taak is om te overleggen met de coalitiepartijen over de verdeling van ministers en staatssecretarissen . Hij wordt vaak de nieuwe ____________________ , ook wel ____________________ genoemd . Deze fase wordt de formatie genoemd .

Als alle ministers en staatssecretarissen bekend zijn , wordt het nieuwe kabinet beëdigd . Deze fase heet benoeming . Het nieuwe kabinet gaat met het staatshoofd op de foto . Tot en met 2012 was dit Koningin Beatrix . Sinds 30 april 2013 is Willem - Alexander koning van Nederland .