New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Heel veel zaken zijn in onze ____________________ aanwezig , en vaak is dat al zo sinds mensenheugenis . Maar in de loop van de geschiedenis verandert de persoonlijke houding van de mensen vaak ten opzichte van deze zaken . Dat gebeurt onder invloed van wijzigingen in de ____________________ verhoudingen en door ____________________ veranderingen . De bekende socioloog Norbert ____________________ zette deze theorie uiteen in zijn boek Het ____________________ .

De grootste stuwende kracht hiervoor zijn de veranderingen op gebied van arbeid . Er ontstaan steeds meer specialismen , waardoor mensen onderling steeds ____________________ van elkaar worden . Doordat mensen volgens Elias afhankelijk van elkaar zijn , worden mensen onbewust gedwongen tot een vorm van ____________________ . Want mensen hebben elkaar nodig in het ____________________ , en men geraakt alleen vooruit als men gedisciplineerd en gerationaliseerd gaat ____________________ . Mensen moet zich ____________________ om vooruit te geraken .

Elias benadrukt in zijn boek dat het civilisatieproces géén " gewilde ontwikkeling " is , maar een ongepland resultaat van maatschappelijke processen . Wel is het zo dat het civilisatieproces in latere eeuwen zelf meer en meer onderwerp van bestuurlijk beleid is geworden .