New Activity
Play Matching Pairs

Oorzaak 2 tandbederf

Oorzaak 3 tandbederf

Voorkomen

Definitie:

Tandbederf tast het glazuur aan. Dit is de harde substantie waarmee elke tand bedekt is. Deze eerste fase in de ontwikkeling van cariës is pijnloos en de symptomen zijn moeilijk waarneembaar. Zonder controle door de tandarts kan deze fase onopgemerkt blijven.

Als er niets wordt ondernomen, kan de cariës vervolgens het omliggende weefsel rond de tand gaan aantasten: ligamenten, bot en tandvlees. Zo ontstaat een tandabces – nog veel pijnlijker dan gewone tandpijn – waardoor de tand kan uitvallen.

Herkennen van tandbederf

Oorzaak 4 tandbederf

Oorzaak 1 tandbederf

Het tandbederf tast het tandbeen aan. Dit is de substantie waaruit het grootste deel van de tand bestaat. In deze fase is cariës al pijnlijk.

Tandbederf stopt niet bij de vernietiging van het tandbeen. Het kan vervolgens verdergaan tot bij de tandmerg waar de bloedvaten en zenuwen zich bevinden. Deze infectie veroorzaakt heel erge tandpijn.

Toch zie en merk je zelf meestal niet wanneer een gaatje ontstaat, omdat dit onder het oppervlak gebeurt. De tandarts wel. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken. Op die manier worden gaatjes in een vroeg stadium ontdekt en pijnklachten voorkomen. Ook is het algemeen belangrijk om twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta.

Een verkleuring op je tanden of een groefje in een kies hoeven niet meteen een gaatje te zijn. Het kan echter wel. Soms duidt het op beginnende cariës. Pijn bij het eten of drinken van koude producten kan ook wijzen op tandbederf, net als pijn bij het eten van zure of zoute dingen.

Telkenmale er wordt gegeten blijft er een restje achter in de mond. Naast de etensresten zijn er ook bacteriën terug te vinden in de mond. Vooral op suikers zijn bacteriën verzot. Uiteindelijk zullen bacteriën een laagje vormen op de tanden, dit heet tandplak. Er start een proces waarbij geleidelijke afbraak van glazuur plaatsneemt. Vervolgens wordt ook het tandbeen aangetast, er ontstaat tandbederf.

Ongezonde voeding: Het allerbelangrijkste is de soort voeding die je eet. Ongezonde voeding (snoep, cola, etc. ) laat resten achter in de mond. Dit blijft tussen de tanden zitten. Daar komen bacteriën opzitten. De bacteriën tasten het tandglazuur aan en er ontstaat tandbederf. Dit is dus de belangrijkste oorzaak van tandbederf. Gelukkig is dit, naast slechte mond- en gebitszorg, een oorzaak die je zelf kan veranderen. Dit door gezonder te eten en minder suiker en frisdranken naar binnen te werken.

Gebrekkige/slechte mond- en gebitszorg: Bij onvoldoende hygiëne gaat het gebit verslechten. Dit is een veranderbare oorzaak, die je zelf kan veranderen. Door een goede mond- en gebitszorg toe te passen zal je gebit al gauw verbeteren en zal tandbederf voorkomen worden.

Erfelijk: Sommige mensen hebben sterkere tanden dan anderen. Dit wordt overgedragen van vader/moeder op het kind, en ligt dus vanaf de geboorte vast.

Overdadig en onregelmatig eten: Iedere maal een maaltijd wordt verorberd dan blijven etensresten achter. Het duurt een tijdje voor het speeksel dit afbreekt. Als men te veel maaltijden naar binnen werkt dan is er tijd te kort voor de afbraak daarvan. Het is daarom beter op vaste uren te eten nl. ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Daartussen kan om 10u en 16u een snack worden voorzien.