New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Tánc
A cigány tánc a 17 . - 18 . ____________________ , széles körben elterjedt ____________________ volt . A cigányok ? rzik az egyes tánctípusok ____________________ formáit , tánckultúrájukban olyan elemek is vannak , amelyek más ____________________ pásztor és paraszti tánckultúrájukból teljesen hiányoznak . Tehát nem egyszer ? en a helyi ____________________ alakították át saját el ? adásmódjuk szerint , hanem teljesen önálló ____________________ tánc anyagról van szó . ____________________ a legismertebb és legelterjedtebb a Szabolcs - Szatmár - Bereg ____________________ , és azon belül is a nagyecsedi cigány tánc .
A botoló
Tipikus harci , illetve ____________________ ? tánc , mely a mai napig is meg ? rizte archaikus arculatát , 2 / 4 - es ütemre táncolják . Többféleképpen ____________________ , pl . férfi - szólóban , két férfi ____________________ , illetve két férfi és egy n ? formációban , amikor a n ? a " ____________________ ? " szerepet alakítja . A tánc közben úgy fogják a ____________________ , hogy minden pillanatban lehessen vele ütni . Tánclépései verekedésre , vívásra emlékeztet ? k , támadó jelleg ? ek .
A férfi szólótánc
A férfi cigány ____________________ nyugodt , kimért , lábfigurákban gazdag , nehéz ritmusú csapásokkal t ? zdelt , virtuóz , improvizatív , ____________________ alapuló tánc .
A n ? i szólótánc
A n ? i cigány szóló tánc sokkal ____________________ , visszafogottabb , mint a férfi tánc . A n ? ____________________ , nem kihívóan viselkedik tánc közben . A váll , a mell és a csíp ? túlzott méret ? rázása nem ____________________ ? , általános viszont az alkar mozgatása , az ____________________ való pityengetés .
A páros tánc
A cigány páros táncra a játékos " ____________________ " , a versengés jellemz ? . Táncuknak célja a " megcsalás ? vagyis olyan helyzet ____________________ a tánc közben , hogy egyikük - f ? leg a n ? - zavart kelt ? ____________________ , irányváltoztatásokkal partnere háta mögé ____________________ anélkül , hogy az védekezni tudna . A n ? megcsalásra való törekvésével ____________________ az irányító szerepet , ha a férfi nem akarja , hogy ____________________ maradjon védekezésre kényszerül , aláveti magát a n ? irányító mozgásának .