New Activity
Play Matching Pairs

Competències de l'Estat dintre de SNS

Dirección General de Farmacia y Productos Sanitarios (DGFPS)

Gestiona el finançament públic i la fixació del preu dels medicaments i productes sanitaris dispensats a través de recepta oficial. També s’ocupa de que els ciutadans puguem accedir als tractaments farmacològics en condicions d’igualtat, independentment de la Comunitat Autònoma.

Mutualitat de Funcionaris de l’Administració Civil de l’Estat.

Model socialista, on la salut és responsabilitat de l’Estat, que ofereix una atenció universal i gratuïta a tota la població. No possibilita l’assistència sanitària privada i fan èmfasi en la prevenció i l’educació sanitària de la població.

- Ofereix una assistència més tècnica i un major grau d’especialització (complexitat i cost). - Hi ha un major esforç en el diagnòstic i la restauració de la salut del pacient: amb consultes de metges especialistes, realitzant proves diagnòstiques complexes, intervencions quirúrgiques, etc. - S'accedeix per derivació o per urgències. - Serveis de farmàcia hospitalària.

ISFAS, Institut Social de les Forces Armades

Model mixt, on s’integren el sector públic i privat. El sector públic es finança a través dels pressupostos generals de cada país (cotització). S’asseguren les condicions d’universalitat, equitat i gratuïtat de l’assistència. Entre els inconvenients es troben l’increment de la despesa sanitària i les llistes d’espera.

S’encarrega de les tasques científiques, d'autorització, comercialització i aprovació dels medicaments i productes sanitaris. Garanteix la qualitat, seguretat, eficàcia i correcta informació dels medicaments i productes sanitaris, des de la investigació fins la utilització.

Model liberal o de lliure mercat, per al que la salut és un bé de consum que la població ha de pagar per aconseguir. Els usuaris financen íntegrament l’assistència sanitària contractant segurs privats. L’Estat contribueix per atendre a les persones empobrides i sense recursos.

- És el conjunt coordinat dels serveis de salut de l’administració de l’Estat i dels serveis de salut de les comunitats autònomes. - Integra totes les funcions i prestacions sanitàries que són responsabilitat dels poders públics. - L’assistència sanitària pública s’estén a tota la població, és universal. - Assegura l’accés als serveis en condicions d’igualtat i equitat (a tots per igual i a cada persona el que necessiti). - L'organització és descentralitzada. - Es basa en un concepte de salut integral (no es centra sols en la curació, sinó que també en promoció de la salut, prevenció de la malaltia i rehabilitació). - Reconeix els drets i deures dels pacients i dels poders públics. ■ Rep finançament públic a través dels pressupostos generals de l’Estat, les cotitzacions a la Seguretat Social i les taxes per les prestacions sanitàries. - Es preocupa de la qualitat dels serveis, avaluant el benefici de les actuacions i incorporant aquelles que aporten un valor afegit. - Reconeix la participació ciutadana, respectant l’autonomia de les decisions individuals dels pacients.

- Apropa els serveis sanitaris bàsics als usuaris (accessibilitat i proximitat). - Es duu a terme als centres de salut. - S’encarrega de les tasques de promoció de la salut i prevenció de la malaltia. - Permet l’atenció domiciliària quan és necessari. - Oficines de farmàcia.

- Autorització de nous medicaments i productes sanitaris. - Garantia dels depòsits de medicaments per emergències i catàstrofes, i ajuda internacional. - Regulació de la importació de medicació estrangera no autoritzada a Espanya.

Mutualitat General Judicial

- Mutualitat que s’encarrega de l’assistència sociosanitària al personal funcionari. - Poden elegir entre Règim General de la Seguretat Social o la mútua. - Disposen de prestacions ortoprotèsiques, oculars i dentals excloses del Règim General, així com distinta aportació per medicaments (el 30% del preu de venta al públic). - Els propis assegurats són els que tenen el talonari de receptes mèdiques per a la prescripció de fàrmacs dels metges.