New Activity
Play Quiz
1.  []
De g______ van Bonaire is boeiend en turbulent. Het Caribische eiland heeft op gebied van n_______ sinds de jaren 60 een redelijk goede reputatie.
2.  []
Er zijn meer dan 280 verschillende v_______ beschreven op het eiland.
3.  []
De koraal riffen op Bonaire bieden onderdak aan meer dan 80 soorten harde en zachte _______.
4.  []
Kralendijk is een kleine, rustige stad met veel pastelkleurige g_______. De naam is afgeleid van de daar aanwezige opgeworpen dijk van dood k________.
5.  []
Rincon is de _______ nederzetting op het eiland en werd door de _______ gesticht.
6.  []
In het centrum van Kralendijk staat Fort Oranje. Dit kleine fort stamt uit 1639; het is daarmee het oudste stenen gebouw van het eiland. Het is door de _______ gebouwd en was vooral residentie van de _______.
7.  []
Het _______ Slagbaai Nationaal Park is het grootste en oudste nationale park van Caribisch Nederland waar je een groot deel van de dieren en planten die op Bonaire _________ kunt aantreffen.
8.  []
Ten westen van Kralendijk ligt een veel kleiner eiland: Dit kleine eiland heeft de eenvoudige naam ______ Bonaire gekregen. Het eiland zelf is praktisch o___b_____ en is beschermd. Je mag behalve het stuk strand aan de noordkant het eiland verder niet betreden. Een wandeltocht over Klein Bonaire is daarom niet t_______. De _______ rond het koraaleiland zijn een belangrijke kraamkamer voor vissen, schelpdieren en zeeschildpadden.
9.  []
Het Pekelmeer wordt gedeeltelijk gebruikt voor het oogsten van ________, maar een afgeschermd deel van het zoutwatermeer is exclusief voor de _______. Reeds in de tijd van de eerste Nederlanders werd het zout door _______ gewonnen. Het ondiepe Pekelmeer werd in die tijd door een natuurlijke koraalsteendam geheel afgesloten van de zee. Door het toenemende zoutgehalte is het water hier _______ van kleur. Op twee plaatsen langs het Pekelmeer zijn een aantal slavenhuisjes te zien waar de slaven uit deze periode verbleven.
10.  []
Een ‘Rooi’ is een dam of omheining, aangelegd om in het reservoir erachter in de regentijd water op te vangen. Een ‘Lamoenchi’ is een klein soort citroen die op Bonaire voorkomt en veel gebruikt wordt. Rooi Lamoenchi is een oude ________die al meer dan 100 jaar in bezit is van dezelfde familie. Het plantagehuis is in uitstekende staat behouden, de rooi is in 1908 met de hand aangelegd en doet nog steeds dienst, ook zijn er _____ velden. de huidige eigenaresse van Rooi Lamoenchi, geeft ’s morgens en ’s middags zelf rondleidingen.
11.  []
Het zoutwatermeer is ontstaan doordat natuurlijke koraalvorming de zee afsluit met een _______. Je komt er grote zwermen van ______ tegen die hier zich hier voeden, voortplanten en slapen.
12.  []
Lac Bay is een ondiep baai. Je kunt hier allerlei verschillende vogelsoorten aantreffen, zeeschildpadden en vele andere verschillende dieren. De mooie omringende ________ maken het een werkelijk plaatje wat je zeker even moet hebben gezien op je reis naar Lac Bay. In de door de riffen beschermde baai is ______ een van de meest populaire sporten op Bonaire.