New Activity
Play Fill in the Blanks Game
CONTEXT HISTÒRIC

El Renaixement és un període històric que comprèn els segles ____________________ i ____________________ . És a dir és el període anterior a l'època ____________________ i posterior a l'època del ____________________ .

El poder es concetra a les ____________________ importants . Els nobles esdevenen ____________________ dels artistes i afavoreixen els concerts i la composició musical .

La Reforma de Martí Luter i la Contrareforma ( Concili de ____________________ ) van ser imjportants per a l'evolució musical posterior .

CONTEXT SOCIOCULTURAL

____________________ serà el corrent filosòfic on l'èsser humà és el centre de l'univers .

Hi ha un despertar científic , amb nombrosos descobriments i invents . El primer representat d'aquest nou esperit va ser Leonardo da ____________________ , autèntic geni del Renaixement , qui va barrejar el seu talent artístic amb un desig insaciable per desxifrar els secrets de la naturalesa .
Un invent que va facilitar la difusió de la música i la cultura en general va ser la ____________________ creada per Johannes ____________________ .

FINALITAT DE LA MÚSICA

La música ____________________ vol transmetre el missatge cristià .

La música ____________________ vol entretenir , descriure i divertir .

MÚSICA VOCAL PROFANA

Predominen les cançons polifòniques basades en el repertori popular .
A França , la ____________________ ; a España , el ____________________ i a Itàlia , el ____________________ . El text d'aquestes cançons es va escriure en llengua ____________________ .

MÚSICA INSTRUMENTAL

Vent - ____________________ : flauta de bec , flauta travessera , bombarda , xeremia , etc .
Vent - ____________________ : cornetto , sacabutx , trompeta , trompa , serpentó .
Corda ____________________ : violí , viola a spalla , viola da braccio , viola da bamba .
Corda ____________________ : llaüt , vila de mà , guitarra , clavicèmbal , arpa , espineta , virginal .
Corda ____________________ : clavicordi

AGRUPACIONS INSTRUMENTALS

Els instrumentistes del Renaixement s'agrupaven lliurement per fer música , segons la disponibilitat dels músics i els recursos disponibles per a l'esdeveniment en què havien de tocar . Més endavant , els instruments es van anar agrupant segons la potència sonora :

Conjunts de música ____________________ : instruments de vent - metall i percussió . més potenets es tocaven a l'aire lliure .
Conjunts de música ____________________ : instruments de vent fusta i corda . De so més suau i delicat , es tocaven a l'interior dels palaus .

LA MÚSICA RELIGIOSA

Es cantaven en ____________________ , generalment a capella i a quatre veus . Les principals formes musicals religioses seguien sent la ____________________ i el ____________________ .