New Activity
Play Fill in the Blanks Game
De eerste mensen waren ____________________ en jagers . Ze leefden van wat ze vonden in de natuur . De mannen gingen op jacht en visvangst , de vrouwen verzamelden knollen , wortels , vruchten en zaden . Zaden zoals de korrels van wilde granen . Om hun honger te stillen , ____________________ ze erop . Het speeksel in de mond zorgde ervoor dat de korrels ____________________ werden .
Later kneusden ze de graankorrels met een steen en ze mengden dat met water . Op die manier kregen ze een soort ____________________ .
Zo'n 1 . 500 jaar voor onze jaartelling ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon ____________________ . Deze slaaf had als taak iedere dag vers brood te bakken . Brood dat ouder was dan een dag was niet te eten . Op een dag merkte hij dat hij een restje broodpap van de vorige dag had laten staan . Dit restje was zuur geworden ( = verzuurd deeg of ____________________ ) . Om te voorkomen dat iemand dat merkte , deed hij het gauw bij de nieuwe broodpap . De broden die hij daarvan maakte , waren veel ____________________ en smaakten veel lekkerder dan de broden die hij eerst maakte .
De Grieken waren echte ____________________ . Zo slaagden de bakkers van het oude Athene erin om 72 soorten brood te bakken . Deze smaakten niet alleen anders , ze hadden allemaal een andere ____________________ .
De rijke Griek voegde aan het deeg allerlei ingrediënten toe die de ____________________ beïnvloedden : honingwijn , vijgen , wilde peren , braambessen , sesamzaad , . . .
Voor de Romeinen was brood was erg belangrijk .
Romeinse bakkers zetten hun ____________________ in het brood zodat iedereen kon zien welke bakker het brood had gebakken . De broden van toen leken op de ____________________ van nu . De rijke Romeinen gebruikten de broden als ____________________ . Het beleg aten ze op en het brood gooiden ze weg . De arme Romeinen aten de broden wel op .
In de ____________________ ontstond het beroep van bakker .
De oven stond buiten op het erf in een apart bakhuis . Het deeg voor het roggebrood werd met de handen en zelfs met de ____________________ gekneed .
Enkel de rijke stand , de adel en de geestelijken aten brood van tarwe . Nogal logisch dat wit brood daarom de naam ____________________ kreeg .
In de negentiende eeuw ontstonden de eerste ____________________ .
Nu kopen veel mensen hun brood in supermarkten . Dat brood komt uit ____________________ bakkerijen .