New Activity
Play Quiz
1. 
Narkissos is de zoon van Leliegezichtje. Toen hij geboren werd was iedereen verliefd op deze baby. Iedereen wilde hem kussen, strelen en liefkozen. Dit bleef zo maar Narkissos gaf geen liefde terug. Wanneer iemand hem smeekte voor zijn liefde, begon hij gevoelloos te lachen omdat hij totaal geen gevoel had. Nadat hij ook Echo had afgewezen, werd hij gestraft door Eros. Eros zorgde ervoor dat Narkissos verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld toen hij ging drinken uit een beek na de jacht. Narkissos bleef zoeken naar zijn spiegelbeeld, hopeloos van verlangen. Toen zijn benen te zwak werden om hem nog langer te dragen, gleed hij in het lege water en stierf. Welk schilderij hoort bij deze mythe?
A.
B.
C.
D.
2. 
Io was de dochter van Inachus, de riviergod. Op een dag merkte Zeus haar op en ze werd al snel 1 van zijn vele minaressen. Toen Hera (de vrouw van Zeus) hen bijna betrapte, veranderde Zeus Io in een zilverkleurige koe. Hera vroeg Zeus om haar de koe cadeau te geven en zo kwam Io in het bezit van Hera. Hera plaatste Io onder toezicht van Argus, de man met de 100 ogen. Uiteindelijk kan Hermes haar bevrijden door de 100 ogen van Argus in het slaap te zingen. Welk schilderij beeld deze mythe af?
A.
B.
C.
D.
3. 
Eros had er voor gezorgd dat Aphrodite verliefd werd op Adonis en samen kregen ze 3 dochters. Hun dochter Psyche was zo mooi dat niemand om haar hand dierf te vragen. Op een dag vraagt Aphrodite aan Eros om er voor te zorgen dat Psyche een man zou vinden maar in plaats van een andere man te raken met zijn pijlen, raakte Eros zichzelf en werd verliefd op Psyche. Welk schilderij beeldt deze mythe uit?
A.
B.
C.
D.
4. 
Danaos nam zijn 50 dochters, de Danaïden genoemd, mee naar Argos toen zijn tweelingbroer Aigyptos zijn dochters wilde verplichten om te trouwen met zijn 50 zonen. Desondanks de vlucht werden de Danaïden toch verplicht te trouwen en na hun trouw vermoordden alle Danaïden hun man, behalve Hypermnestra die haar man wel graag zag. De overige Danaïden werden gestraft en moesten eeuwig een bodemloos vat volscheppen in de onderwereld. Welke afbeelding beeldt deze mythe uit?
A.
B.
C.
D.
5. 
Toen Icarus en Daedalus door koning Minos gevangen worden gehouden op Kreta, bedenkt Daedalus een manier om te ontsnappen. Hij bouwt vleugels met veren gemaakt van was. Omdat de was kan smelten, waarschuwt Daedalus Icarus dat hij niet te dicht bij de zon mag vliegen omdat de wassen vleugels dan zouden smelten. Door zijn enthousiasme wordt Icarus roekeloos en vliegt hij toch te dicht bij de zon waarna zijn vleugels smelten en hij neerstort in de Egeïsche zee. Welk schilderij beeldt deze mythe uit?
A.
B.
C.
D.
6. 
Prometheus en zijn broer Epimetheus hadden van Zeus de opdracht gekregen om de mens te maken. Ze maakten de man maar omdat de man zo ongelukkig was stal Prometheus een brandende toorts van de Olympos en schonk de mensheid het vuur. Zeus vond dit verraad zo erg dat hij hen ging straffen. Dit deed hij door een vrouw, genaamd Pandora, te laten maken die allerlei gaven van de Goden kreeg, maar ook de eigenschap ‘nieuwsgierigheid’. Samen met Pandora werd ook een doos met alle rampen, ziekten en zorgen naar de aarde gestuurd. Pandora kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen waardoor al deze slechte dingen de aarde teisteren. Welk schilderij beeldt deze mythe uit?
A.
B.
C.
D.
7. 
Adonis was de zoon van de incestueuze liefde tussen Myrrha en haar vader Cinyras. Adonis werd opgevoed door Persephone en Aphrodite, die verliefd op hem werd. Adonis hield ervan om te gaan jagen en ondanks het vele smeken van Aphrodite om te stoppen met dit gevaarlijk tijdverdrijf, bleef hij jagen. Op een dag werd hij aangevallen door een everzwijn en stierf hij. Aphrodite was zo ontroostbaar dat ze Zeus smeekte om Adonis uit de onderwereld te laten terugkomen of om haar naar de onderwereld te laten gaan, maar Hades, de God van de onderwereld, wou Adonis niet laten gaan. Na een lange discussie tussen Zeus en Hades werd afgesproken dat Adonis de ene helft van het jaar op aarde mocht doorbrengen, en de andere helft van het jaar in de onderwereld. Aan het begin van de lente kwam hij terug op aarde waardoor de bloemen en planten in volle bloei kwamen te staan en in de herfst vertrok hij terug en treurde de natuur om zijn afwezigheid. Welk schilderij beeldt deze mythe uit?
A.
B.
C.
D.
8. 
Ariadne hielp de held Theseus om te ontsnappen uit het labyrint. Ze gaf hem een zwaard een een kluwen wol. De wollen draad moest hij afwikkelen terwijl hij het labyrint in ging. Ariadne wou Theseus helpen op voorwaarde dat hij, vanaf hij uit het labyrint kwam, met haar zou trouwen. Theseus doodde met het zwaard de Minotaurus en vond dankzij de draad van Ariadne de uitgang terug. Hij hield zich echter niet aan zijn woord en liet Ariadne achter zonder met haar te trouwen. Welk schilderij beeldt deze mythe uit?
A.
B.
C.
D.