New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Oorzaken klimaatverandering
Klimaatverandering is niet nieuw . Zo had de verplaatsing van continenten door de honderden miljoenen jaren heen ____________________ op de temperatuur op aarde . De verschuivingen ____________________ bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen . Hierdoor kwam soms veel CO2 ____________________ en warmde de aarde op . Door de continentenverschuiving komt ook jong gesteente aan het aardoppervlak dat CO2 chemisch ____________________ . Hierdoor ____________________ de atmosfeer op de lange termijn ook CO2 ____________________ .
Ook vandaag de dag drukken ____________________ invloeden een belangrijke stempel op het klimaat . Zo hebben we elke drie tot zeven jaar te ____________________ met El Niño . Door het ____________________ van de passaatwinden kan het warme water vanuit het westelijk deel van de Pacific ( Indonesië , Filipijnen ) oostwaarts ____________________ . Hierdoor ____________________ de zeewatertemperatuur in een gebied ten westen van Peru . Dit ____________________ zorgt vervolgens voor wereldwijde ____________________ in bewolking , ____________________ en temperatuur .
Invloed van de mens

Vanaf het begin van de Industriële Revolutie ____________________ de mens invloed uit op het klimaat . De ____________________ wereldtemperatuur is sinds die tijd ____________________ met ongeveer 0 , 8 graad Celsius . In Noordwest - Europa ( ____________________ Nederland ) steeg de gemiddelde temperatuur met 1 , 5 graad . De ____________________ is ongeveer twintig centimeter gestegen en de meeste gletsjers ____________________ sterk in omvang ____________________ .

Tot aan 1950 waren natuurlijke invloeden belangrijker dan de ____________________ invloeden op het klimaat . Vanaf 1950 kan het verloop van de wereldgemiddelde temperatuur alleen goed worden ____________________ door de menselijke invloed in ____________________ te brengen .

Desondanks was er halverwege de jaren ´40 tot halverwege de jaren ´70 ____________________ van een ____________________ dalende temperatuurtrend . Deze wordt in ____________________ gebracht met een sterke ____________________ van de hoeveelheid koelende aërosolen door de sterke industrialisering in de ____________________ wereld na de Tweede Wereldoorlog . Ook koelde het af doordat de zonneactiviteiten licht ____________________ en doordat er een aantal grote vulkaanuitbarstingen waren in de tweede helft van deze periode .

Volgens het meest recente ____________________ van het IPCC ( Intergovernmental Panel on Climate Change ) is het zeer waarschijnlijk ( meer dan 90 procent kans ) dat het grootste deel van de opwarming van de aarde in de afgelopen decennia is ____________________ te ____________________ aan de ____________________ toename van ____________________ .
CO2

Het meest bekende en belangrijkste ____________________ achter ____________________ klimaatverandering is CO2 . Ook zonder invloed van de mens ____________________ de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer . De jaarlijkse koolstofcyclus zorgt ____________________ dat er grote hoeveelheden CO2 worden ____________________ tussen de biosfeer en de oceanen ____________________ en de atmosfeer ____________________ .

CO2 ____________________ in grote hoeveelheden vrij bij de verbranding van ____________________ brandstoffen . Er zijn harde ____________________ dat de CO2 - concentratie in de lucht in geen 800 . 000 jaar ( en hoogstwaarschijnlijk zelfs 60 miljoen jaar ) zo hoog is geweest als nu . De trend lijkt te zijn dat de mondiale ____________________ van CO2 blijft toenemen , hoewel de economische crisis ervoor zorgde dat er in 2009 geen ____________________ was in de mondiale CO2 - uitstoot . Nederland staat , per hoofd van de bevolking , hoog op de ____________________ van grootste CO2 - emitters ter wereld .

Naast CO2 zijn methaan ( CH4 ) , lachgas ( N2O ) , fluorbevattende gassen , ozon ( O3 ) en waterdamp belangrijke ____________________ . Waterdamp heeft een ____________________ rol . Het ____________________ de opwarming die wordt veroorzaakt door de uitstoot van andere broeikasgassen . Dit komt doordat een warmere atmosfeer meer water ____________________ . De hoeveelheid waterdamp kan niet ____________________ door de mens worden verkleind of vergroot .

Aërosolen

Minder bekend dan de broeikasgassen , zijn de aërosolen . Dit zijn ____________________ in de atmosfeer die , ____________________ CO2 , in grote hoeveelheden ____________________ bij verbranding van fossiele ____________________ en hout . Een deel van de aërosolen heeft een koelende invloed op het klimaat , een ander deel heeft een opwarmend effect . Alle aërosolen bij ____________________ zorgen voor een netto ____________________ effect . Hoe groot dit effect is , is zeer onzeker . Dit komt doordat we nog steeds niet goed begrijpen hoe de aërosolen de ____________________ van wolken en de hoeveelheid wolken ____________________ .

Natuurlijke invloeden , broeikasgassen en aërosolen zorgen voor een onbalans in de in - en uitgaande ____________________ in de atmosfeer . Dit noemen we stralingsforcering . Bij opwarming van de aarde komt er meer kortgolvige straling afkomstig van de zon binnen dan dat er langgolvige warmtestraling de atmosfeer ____________________ . De temperatuurverandering op aarde stopt pas als de stralingsbalans is ____________________ . Vanwege de grote capaciteit van oceanen om warmte ____________________ te ____________________ duurt het enige tijd voordat zo ? n nieuw ____________________ bereikt is .
Onzekerheid

De onzekerheid over de ____________________ van de toekomstige mondiale opwarming is groot . Dit komt enerzijds doordat we nog niet weten hoe sterk de ____________________ uitstoot van broeikasgassen zal toenemen ( wat afhangt van de toekomstige economische ____________________ ) . Anderzijds is het onzeker hoe het klimaatsysteem ____________________ precies ____________________ zal reageren ( de ____________________ klimaatgevoeligheid ) .