New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Hoe ? nieuwe ? grondstoffen creëren door recyclage ?

? Niets gaat verloren , niets komt erbij , maar alles verandert . ? Dit citaat , dat onterecht aan Antoine Lavoisier wordt toegeschreven , lijkt wel bedacht als ____________________ van recyclage . Want vergis je niet : ? afval ? is wel degelijk grotendeels ____________________ te ____________________ in ? nieuwe materialen ? , die ____________________ zijn om iets nieuws te creëren ! Een echte buitenkans om te vermijden dat we de grondstoffen moeten blijven ____________________ . Er is immers zoiets als de ? zevende grondstof ? ( naast water , lucht , aardolie , aardgas , steenkool en mineralen zijn ook gerecycleerde producten een ____________________ grondstof ) . En elk jaar helpt die ons om de ____________________ van 700 miljoen ton CO2 te vermijden . Tegen 2030 ____________________ het om een miljard ton gaan . Recycleren is dus een belangrijke hefboom om de ____________________ van de aarde tegen te gaan .


Wat is recyclage eigenlijk ?

Recycleren lijkt een evident ____________________ , maar een woordje uitleg is toch op zijn plaats . Volgens de Europese Unie is recyclage elke terugwinningsoperatie waarbij afval opnieuw wordt ____________________ tot producten , materialen of stoffen voor de ____________________ functie of voor andere doeleinden . Dit omvat de ____________________ van organisch materiaal , maar niet de energieterugwinning , de ____________________ voor gebruik als brandstof of om te storten .

Producten worden dus verwerkt als ze aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen , wanneer ze ten ____________________ ( industrieel of huishoudelijk ) ? afval ? worden genoemd . Op die manier geven we opnieuw waarde aan onze oude ____________________ , papier en karton , glas , ____________________ en afbraakmateriaal , oude metalen , enz . We verwerken ze tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten . Klinkt ____________________ , toch ? Uiteraard , want bijvoorbeeld ____________________ metalen voorwerpen worden al sinds de bronstijd ( van 2700 tot 900 voor Christus ) gesmolten om het metaal te recupereren en er nieuwe voorwerpen van te maken . Eigenlijk kenden zowat alle oude ____________________ een vorm van recycleren en onze grootouders deden daar nog ____________________ aan mee . Ze ____________________ het zelfs tot een kunst : ? iets nieuws maken met iets ouds . ?
Enorme uitdaging voor het milieu

Het is duidelijk dat we er met recyclage in slagen om een deel van ons afval ____________________ te ____________________ .
Dat heeft een dubbele impact :
- het af te voeren volume afval verkleint en er treedt minder ____________________ op ;
- we besparen op grondstoffen die we uit de bodem halen , want we ____________________ over gebruiksklare gerecycleerde materialen !

Neem als voorbeeld een lamp die je in het ____________________ binnenbrengt . Ze wordt vrijwel volledig gerecycleerd en alle onderdelen krijgen een nieuw leven : uit het glas ontstaan isolatieproducten , de metalen ( koper , ijzer , aluminium ) zijn perfect te ____________________ en moeten dus minder in mijnen worden gedolven . Wist je dat een ton gerecycleerd karton 2 , 5 ton hout ____________________ ? Dat elke ton gerecycleerd plastic ____________________ met 700 kg ruwe aardolie die niet verbruikt wordt ? Dat je met elk blad gerecycleerd papier dat je gebruikt een liter water uitspaart , 2 , 5 Wh energie en 15 g hout ?
De grenzen van recyclage

Plastics sorteren is één ding , recycleren een ander . Sommige kunststoffen zijn ____________________ klanten om te recycleren . Veel plastics zijn ook nooit ontworpen om later weer ____________________ te worden .
Sorteren is een succesverhaal in België , omdat met de huidige technologie ondertussen heel goed de verschillende soorten plastics uit elkaar kunnen worden gehaald .
Het probleem is dat er makkelijke en moeilijke plastics ____________________ . PET ( polyethyleentereftalaat ) ? typisch gebruikt voor drankflessen ? is een makkie voor recyclage . PET kan heel makkelijk hersmelt worden : je krijgt dan PET - korrels die perfect als bouwblokken kunnen ____________________ voor nieuwe PET - flessen . En het gerecycleerde plastic is ook even goed als het ____________________ .
Maar onderzoekers ____________________ geen werk op de plank hebben als het altijd zo eenvoudig was . Er bestaan veel moeilijke kunststoffen . Denk bijvoorbeeld aan polyamides , de basis voor nylon . Daar worden rugzakken van gemaakt , of touw . Dat heeft een goede ____________________ : die polyamides maken het product heel ____________________ . Maar er is te weinig nagedacht over wat we met al die nylon producten doen op het einde van de ____________________ . Ze bevatten veel stikstof : dat betekent ____________________ bij verbranding .
De ____________________ die plastics bieden zijn meestal slecht nieuws voor de recyclage ervan . Een goed voorbeeld zijn multilayer - plastics , die uit twaalf lagen kunnen bestaan . Denk aan de verpakking rond een blok kaas . Dat zijn eigenlijk verschillende laagjes plastic met elk hun eigen functie . Het ene laagje houdt water tegen , het andere ____________________ , nog een ander geurtjes enzovoort . Dat komt uiteraard de ____________________ ten goede , maar het is een nachtmerrie om al die laagjes , soms ook nog met lijm ertussen , weer uit elkaar te halen . Zo ? n multilayer - kunststof is nooit ____________________ om later weer af te breken . Waar gaat dat al dat afval naartoe ? Meestal wordt het verbrand of belandt het op een stort . Maar het komt in ieder geval in ons milieu ____________________ .
Het wordt nog complexer als kunststof ____________________ wordt met andere stoffen . Een voorbeeld zijn onze kleren : In je sokken zit niet alleen textiel , maar ook elastaan , een kunststof die de rek in je sok houdt . Dat textiel en die kunststof zitten ____________________ , en zijn heel moeilijk uit elkaar te halen . Of denk aan truien of T - shirts met tekeningen of logo ? s in plastic erop : dat plastic maakt de kleren ____________________ .
Veel plastics worden ook gecombineerd met additieven , bijvoorbeeld ftalaten ? dat zijn weekmakers die het plastic ____________________ maken . Van die weekmakers is ____________________ dat ze een negatief effect hebben op de gezondheid , ze zijn ____________________ . Als je ____________________ plastics wil recycleren , eindig je dus ook met schadelijke chemicaliën .