New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Robin : Hallo allemaal . Welkom bij deze ____________________ van Een Beetje Nederlands , dé podcast voor mensen die Nederlands leren . Mijn naam is Robin en vandaag zit ik hier samen met Yvette . Yvette , leuk dat je ____________________ bent !
Yvette : Ja , dankjewel !
R : Deze keer gaan we het niet ____________________ iets typisch Nederlands hebben , maar gaan we het hebben over iets typisch ____________________ . En dat is : vlaai . Ik wil graag beginnen ? Yvette , jij komt uit Limburg .
Y : Klopt
R : Zou je misschien ? vlaai ? in het Limburgs kunnen ____________________ ?
Y : Ja , eh ? vlaai . Dat is het eigenlijk
R : Dat is wel bijna ____________________ als in het Nederlands ?
Y : Je zegt het alleen iets zangeriger . Dus niet vlaai maar vlaai .
R : Ohja
Y : Subtiel , klein ____________________ .
R : Ok , ehm , laten we beginnen met het begin . wat is vlaai ? Zou je dat kunnen ____________________ ?
Y : Ja , wat is vlaai ? Vlaai is ? in de basis is het een ____________________ , of een , ja , een soort lekkernij . Dat eet je als er iets ____________________ te doen is : een ____________________ of een jubileum of een bruiloft . Dan eet je vlaai . Het ____________________ een beetje op een taart , het is gemaakt van deeg . En ____________________ iets van vruchtenjam - achtig iets . En het is heel ____________________ voor de regio Limburg .
R : Meestal is het dus met een vruchtensmaak , vaak in ieder ____________________ . Dus bijvoorbeeld kersen of aardbeien . Maar ____________________ zijn ook nog andere ____________________ toch ?
Y : Oh ! Zo veel ! Pruimen ? heb je ook , pruimen ( smaak ) . Die kan je het niet hele ____________________ door kopen , dat is altijd maar in een klein deel van het jaar . Je hebt ook rijstevlaai , dat is een soort rijstepap . Dat is mijn favoriet . Absoluut mijn favoriet . Je hebt ook nog iets met een ____________________ van pudding en dan kruimels erop , een soort kruimeldeeg ____________________ .
R : Met chocolade ? Is het dan ook nog vlaai , of ____________________ dat eigenlijk niet ?
Y : Ja , met chocola ? nou ? Ja ik persoonlijk ____________________ het dan geen vlaai meer . Het is nee , een beetje . . Wat misschien wél kan is chocoladevlokken ofzo op de rijstevlaai . Maar niet echt ( chocola ) , dan wordt het taart . Dan is het geen vlaai meer . En rijst en pudding is dan eigenlijk de ____________________ hierop , maar meestal is het vruchten . Of gemengde vruchten , dat je echt ____________________ soorten hebt .
R : Bessen , kan natuurlijk ook
Y : Bessen , kruisbessen . Ja !
R : Je zei het al een beetje ? het is dus geen taart ?
Y : Nee ! Het is absoluut geen taart . Dat ____________________ je echt niet zeggen . Een vlaai is geen taart . Ik voel daar ook heel veel passie bij , dat is gewoon niet zo . Ja een taart vind ik wel echt iets met slagroom ____________________ . Of meer van dat soort cake - achtige ____________________ . Terwijl vlaai , dat is echt een soort ____________________ deeg . Die heeft een bodem met vruchten ____________________ . En soms zit er een soort van vlechtwerk , of zeg maar reepjes van deeg er nog bovenop . En dat is het dan . Het is eigenlijk best ____________________ heel simpel . En taart vind ik ? nou daar zit echt chocola bij , en crème en ? . En een vlaai maakt het ook anders ____________________ het uit die regio ( Limburg ) komt
R : Zou je dan ook zeggen dat een vlaai lekkerder ____________________ wanneer je het in Limburg eet ?
Y : Ja ! Ja , dat ____________________ natuurlijk ____________________ wel absurd natuurlijk , maar ? Ja het is ook ____________________ de hele beleving eromheen . Dus je eet het met familie of vrienden daar . Je koopt het bij die ene ____________________ om de hoek , die al vijftig jaar vlaai bakt . Die hele beleving hoort er ook wel ____________________ . Ik ____________________ hier in Amsterdam misschien wel een vlaai gaan kopen , maar dat is toch niet ____________________ . Ja ik heb het geprobeerd maar ik heb nog niet een goede ____________________ ( in Amsterdam ) .
R : En als er nou ____________________ zijn die enthousiast zijn geworden , ____________________ kan je nou eigenlijk de allerbeste vlaai halen ?
Y : De allerbeste ? Nou sowieso natuurlijk in Maastricht , want we hebben het over Limburg maar je ____________________ natuurlijk eigenlijk in Maastricht zijn . Zeg ik helemaal objectief . Ja je hebt zo ? n hele bekende bakker , die heet Peter Lemmens , die heeft volgens mij meerdere ____________________ . Die staat ____________________ als de allerlekkerste . Ik persoonlijk vind de beste gewoon bij mijn ouders om de ____________________ . Een kneuterig bakkertje met allemaal ____________________ .
R : En wat zou jouw tip zijn , ____________________ vlaai zou je moeten proberen als je voor de eerste ____________________ vlaai gaat eten ?
Y : Ja ! Nou ja sorry maar daar ____________________ ik ook niet lang over ____________________ te denken . Dat moet rijstenvlaai zijn . Dat is gewoon het aller - allerlekkerst . Ik vind persoonlijk , want hier is ook discussie over , maar ik vind persoonlijk dat je ____________________ moet eten zonder slagroom . En abrikozen is ook wel echt een ____________________ vlaai .
R : Dus : ____________________ typisch Limburgs : vlaai !
Y : Jaaaaa ! Hahah a