New Activity
Play Fill in the Blanks Game

De betekenis van kapoen in dit bekende sinterklaasliedje is niet duidelijk . Er zijn wel verschillende ____________________ bedacht .

Kapoen heeft oorspronkelijk de betekenissen ? gecastreerde haan ? en ? gecastreerde man ? . Sinterklaas was bisschop en het ____________________ dat hij ( mogelijk ) celibatair leefde , zou in ____________________ gebracht kunnen zijn met castratie en dus met kapoen . Een vergelijkbare associatie heeft er ook toe geleid dat kapoen vroeger als ____________________ voor Joden werd gebruikt : het feit dat ____________________ mannen besneden worden , werd in verband gebracht met castratie .


Kapoen is overigens , net als het ____________________ Franse capon , al eeuwenlang een scheldwoord of ____________________ ? de dichter Bredero ( 1585 - 1618 ) gebruikte het al . Het betekende ? vreemde gast ? , ? schurk ? , ? bandiet ? . In de ____________________ van de tijd is de spotnaam steeds verder afgezwakt . In Vlaanderen worden kapoen en de ____________________ kapoentje tegenwoordig vooral gebruikt als liefkozende ____________________ voor kinderen , in de betekenis ? deugniet ? . Dat ook Sinterklaas vooral liefkozend ? kapoentje ? wordt genoemd , is goed mogelijk .


En dan is er ook nog Klaas Kapoen , een figuur die in de negentiende ____________________ veel voorkwam op spotprenten . Deze fictieve persoon wilde maar niet deugen en uiteindelijk moest hij zijn moorddadige ____________________ met de dood bekopen . Het is mogelijk dat deze volksfiguur zijn ____________________ heeft doorgegeven aan die andere ____________________ Klaas .