New Activity
Play Alphabet Game
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
X
Z
Comença per  
A
Procés pel qual la crisi i les seves conseqüències es propagaren des dels països originaris fins a la resta del món.
Comença per  
B
Entitats encarregades de donar préstecs que, al donar abundant crèdit sense garanties de solvència, es van convertir en els principals causants de la Gran Recessió, però van tenir un paper molt més secundari en les crisis posteriors dels 2020.
Comença per  
C
Principal sector econòmic, fonamental en la bombolla immobiliària, que va provocar la Gran Recessió, i que posteriorment va patir amb major gravetat les seves conseqüències.
Comença per  
D
Conté dues paraules. Un dels elements que permet calcular el PIB. Va augmentar en gran quantitat abans de la crisi del 2008, però es va desplomar després d’ella i durant la crisi de la COVID l’any 2020, encara que es recuperà amb una enorme rapidesa.
Comença per  
E
Acumulació de deute en grans quantitats. Acumulat pel sector públic espanyol durant la major part del segle XXI, tant abans de la crisi del 2008, com posteriorment a aquesta, i durant les crisis dels 2020, per tal de reduir el seu impacte.
Comença per  
F
Branca de l'economia i sector encarregat de la inversió dels diners, és a dir, dels fluxos de capital, que va tenir un auge espectacular previ a la crisi del 2008.
Comença per  
G
Procés definit per l’augment de les comunicacions, l’intercanvi d’informació i la interdependència entre països. Va provocar que tant la crisi del 2008 com la COVID s'expandissin des d’un país a la resta del món.
Comença per  
H
Un dels sectors més afectats per la crisi de la COVID, que consisteix principalment a oferir allotjament i aliment.
Comença per  
I
Procés d’augment general dels preus dels béns i serveis. Molt present en l’economia espanyola durant la major part del segle XXI, especialment abans de la crisi del 2008 i durant la crisi energètica arran del cost de les matèries primeres.
Conté  
J
En castellà. Mà d’obra del procés econòmic. Després de la crisi del 2008 s’acomiadaren molts, augmentant la taxa d’atur i el risc de pobresa, propiciant reformes laborals profundes. Gràcies als ERTE del 2020 es va evitar un gran creixement de l’atur.
Comença per  
L
Capital disponible per pagar al comtat o capacitat que tenen els actius de convertir-se en diner. Després de les crisis, va haver-hi un descans d’aquest element, el qual va debilitar l’economia, especialment a les famílies de poca renda.
Conté  
M
Dues paraules. Se’n diu de la política que tracta el conjunt de decisions i mesures que pren l’autoritat bancària central d’un país per influir en el cost i la disponibilitat dels diners en l’economia.
Comença per  
N
Fons europeu temporal de recuperació per a fomentar reformes (econòmiques, digitals, ecològiques…) i inversions per aconseguir una millora en la sostenibilitat i resiliència.
Conté  
O
Garantía de que al donar un préstec, recuperarás els teus diners. Aquest element no estava garantitzat en els anys previs de la crisis del 2008, i va provocar deutes sense pagar.
Comença per  
P
Indicador econòmic que mesura el valor monetari de béns i serveis finals produïts per un país dins de les seues fronteres en un període de temps determinat.
Comença per  
Q
En castellà. Condició en la que van caure diferents bancs i que va suposar el seu tancament, debilitant així el sector financer i provocant una falta de liquidesa i de capital.
Conté  
R
Conté 3 sigles. Instrument o mecanisme temporal europeu que constitueix el principal element dels fons NextGenerationEU, destinat a concedir subvencions i préstecs per fomentar reformes i inversions en els estats membres de la UE.
Comença per  
S
Desenvolupament econòmic caracteritzat per la producció i aprofitament dels recursos per satisfer les necessitats actuals sense comprometre'n les futures. Garantint l'equilibri entre creixement econòmic, benestar social i cura del medi ambient.
Comença per  
T
Dues paraules. Indicador econòmic que mesura el percentatge de la força de treball que es troba desocupada en un període de temps. Es calcula dividint la població ocupada entre la població activa, essent un dels indicadors més destacats d'Espanya
Comença per  
U
Organització internacional que està en vigor des del Tractat de Maastricht de 1993. Va tenir un paper clau en la recuperació econòmica d'Espanya durant les crisis, orientant (de certa manera) la política econòmica governamental espanyola.
Comença per  
V
En castellà. Construcció on les persones desenvolupen la seva vida privada. Va haver-hi una gran construcció degut a la bombolla immobiliària. Actualment de difícil accés per la gent jove. Dret reconegut en la Constitució Espanyola.
Conté  
X
Enviar o entregar béns o serveis produïts en un país d’origen cap a altre país. Està inclòs en la demanda externa i, conseqüentment, s’usa per extreure el PIB.
Comença per  
Z
Paraula emprada per descriure els crèdits bancaris concedits a prestataris sense la capacitat de retornar-los o per descriure als mateixos bancs que tenen recursos congelats en empreses fallides.