New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Het eerste schrift was een ____________________ . Dit wil zeggen dat één beeld gelijk staat aan één woord . Dit schrift is zoals onze ____________________ . Met dit schrift was het moeilijk om complexere woorden en ideeën voor te stellen . Daarom ging men later twee beelden samenvoegen om een idee voor te stellen . Hierdoor bestonden beeldschriften vaak uit duizenden verschillende tekens en werd het heel onpraktisch en moeilijk om te gebruiken .

Het beeldschrift ontwikkelde zich tot een ____________________ , waarbij één teken voor één klank stond . Zo had je het ____________________ schrift waarbij 1 letter stond voor 1 lettergreep , ook wel het lettergrepengeschrift genoemd . Een voorbeeld van een klankschrift is het Nederlands , onze eigen taal .

Het schrift is rond 3500 v . C . in Mesopotamië ontstaan aan de tempel , ook wel de ____________________ genoemd . Dit was het middelpunt van de samenleving die ook werden gebruikt om graan in op te slaan . Omdat het moeilijk was om de administratie van de graanvoorraad bij te houden is hier het eerste schrift ontstaan , dit was een beeldschrift . Later evolueert dit schrift tot het ____________________ , wat een ____________________ is . Men drukte met een rieten pen de tekens in kleitabletten waardoor de tekens op spijkers lijken , vandaar de naam .

In het oude Egypte kende men verschillende soorten schrift . Eerst bestond het ____________________ , dat gebruikt werd in functie van ____________________ en dus vooral in de wanden van tempels en graven wordt teruggevonden . Het werd beschouwd als een heilig schrift . Daarna ontstond ook het ____________________ ____________________ dat ook voor het volk bedoeld was , het was vloeiender en gemakkelijker . Teksten in het demotisch schrift werden vooral op papyrus of op schrijverspaletten geschreven .

In 1799 is de steen ____________________ ____________________ ontdekt in Egypte . Deze steen bevatte eenzelfde tekst in drie verschillende talen : ____________________ , ____________________ ____________________ en het ____________________ . Doordat het Grieks reeds gekend was kon Jean - Francois Champollion de andere twee schriften in 1822 ook ontcijferen . Dit ook doordat de eigennaam Ptolemaeus in een cartouche stond : een ovale omcirkeling .