New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Een baby ontstaat uit één eicel ( ____________________ ) . Vanaf ongeveer dertienjarige leeftijd , produceert een meisje / vrouw om de 28 dagen in een van de twee eierstokken ( ____________________ ) een eicel . Het eitje zakt vervolgens langs de eileider ( ____________________ ____________________ ) naar beneden . Raakt de ovum niet bevrucht , dan wordt het afgedreven met de bekleding , in de vorm van bloed : de menstruatie . Binnen de 28 dagen wordt de bekleding van de ____________________ weer vernieuwd .
Tijdens de geslachtsgemeenschap ( ____________________ ) produceert de man spermatozoa , die via de penis in de vagina worden gebracht en in de richting van de ovaria zwemmen . Komt een zaadcel een eicel tegen , dan kan de bevruchting ( ____________________ ) plaatsvinden en start een wondermooi proces . De vrouw is nu een zwangere ( ____________________ ) . De bevruchte eicel hecht zich in de baarmoeder ( ____________________ ) en groeit . De ovum splitst zich in twee ova en zo gaat het proces door , totdat duizenden cellen vorm krijgen en een ongeboren kindje ( ____________________ ) ontstaat . Het embryo ontwikkelt ledematen , hersenen , een ____________________ en organen . In de uterus krijgt het voeding via de navelstreng , tot het na negen maanden geboren wordt via een bevalling ( ____________________ ) of keizersnede ( ____________________ ____________________ ) .
In de borsten ( ____________________ ) van de moeder zit een borstklier met twaalf tot zestien kliertrossen . Onder invloed van ____________________ groeien de mammae in de zwangerschap en het ____________________ prolactine zorgt voor de afscheiding van melk na de geboorte van het kind .
Op een kaart bij de verloskundige , staan van de termen ? gravida' en ? para' met een cijfer erachter . ____________________ staat voor de zwangerschappen en para voor de gebaarde kinderen . Hier kan een verschil tussen zitten , in het verdrietige geval dat een zwangerschap ( spontaan ) voorttijdig is afgebroken . Dan kan er bijvoorbeeld staat : Gravida : 3 . Para : 2 . In België : A ( ____________________ ) , G ( ____________________ of zwangerschap ) , P ( ____________________ ) .