New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Het oog vangt licht op en stuurt deze naar de hersenen , die hier gehele beelden van maken , deze interpreteren en bewaren .
Het oog is gevoelig en wordt daarom goed beschermd in de oogkas ( ____________________ ) en via de oogleden ( ____________________ ) . Traanklieren ( ____________________ ____________________ ) zorgen voor de bevochtiging van het oog .
Aan de voorkant van het oog zit een doorzichtige laag , het hoornvlies ( ____________________ ) . Het gekleurde deel dat je ziet , is het regenboogvlies ( ____________________ ) . De ____________________ is de opening naar het binnenste van de oogbal . De pupil verwijdt en sluit naar aanleiding van verschillende ____________________ . Er zijn zes hoofdspieren die de ____________________ bewegen .
Achter de iris zit de lens , die door spieren boller of minder bol gemaakt kan worden , al naargelang de afstand van het te bekijken object . Bij vermindering van deze functie kan het gebruik van een bril de lens ondersteunen . Mensen die moeite hebben met dichtbij zien zijn verziend ( ____________________ ) en wie moeite heeft om in de verte te zien , is bijziend ( ____________________ ) .
Het beeld wordt gevormd op het netvlies ( de ____________________ ) . In de retina zitten ____________________ cellen . Ze zijn onder te verdelen in kegeltjes en staafjes . De hoogste concentratie ____________________ cellen ( kegeltjes ) vinden we in de gele vlek ( ____________________ ) . Hiermee zien we scherp en kunnen we kleuren onderscheiden . De staafjes zijn ____________________ , maar hiermee zien we alleen ____________________ en wit . De hoogste concentratie hiervan zit rondom de gele vlek . Hierdoor zie je de sterren beter , als je net naast de ster kijkt . Soms lijkt deze zelfs te verdwijnen als je er recht naar kijkt , omdat de macula niet lichtgevoelig genoeg is .
Tussen de cornea en de retina zit vocht , dat onder druk staat . Te veel druk is pijnlijk en leidt tot beschadiging ( ____________________ ) van de retina . De oogarts en de ____________________ kunnen deze druk opmeten .