New Activity
Play Crossword Puzzle
1 Hoe noemt men het effect dat het gasdeken van onder meer koolstofdioxide, methaan en waterdamp (die rond de aarde ligt) heeft? Tip: het zorgt ervoor dat het warm is op aarde.
2 Door de opwarming van de aarde is er steeds meer neerslag (regen). Hierdoor moeten de rivieren veel meer water verwerken dan ervoor. Hoe noemt men het fenomeen als de rivieren al dit water niet meer kunnen slikken en over hun oevers treden?
3 Doordat er steeds meer CO2 geproduceerd wordt, is het gasdeken veel dikker aan het worden. Het broeikaseffect is dus veel groter. Wat stijgt hierdoor?
4 Doordat het broeikaseffect veel groter wordt, stijgt de temperatuur. Hierdoor begint er ijs van de Noordpool te smelten. Wat stijgt hierdoor?
5 Door de opwarming van de aarde komen de bosgebieden steeds droger te staan. Hierdoor wordt het risico op .... veel groter.
6 Doordat het ijs op de Noordpool smelt, verdwijnt eveneens het leefgebied van de ijsbeer. Gevolg hiervan is dat de ijsbeer een kleiner jachtgebied heeft en dus ook minder ....
7 Wat is de vervuilende factor van het exotisch fruit (zoals mango's) dat we hier in de supermarkt kunnen kopen? Tip: het fruit moet via boten of vliegtuigen van verre landen komen.
8 In westerse landen is de technologie reeds verder geëvolueerd dan in ontwikkelingslanden. Met andere woorden, hier maakt men veel meer gebruik van vervoer (auto, bus,...) , computers, media, verwarming, airco,... Al deze technologie werkt natuurlijk niet zomaar. Dit alles verbruikt enorm veel ....
9 Door de opwarming van de aarde komen er steeds meer extreme weerfenomenen voor. Eén hiervan is de ….. waarbij de windsnelheid tot windkracht 12 kan gaan. Een …. verwoest telkens vele huizen. … Katarina is de bekendste.
10 De liefhebbers van skiën zullen in de toekomst steeds moeilijker sneeuwpistes vinden. Dit heeft ook te maken met de opwarming van de aarde. Wat smelt er steeds sneller en sneller in de bergen dat zo essentieel is om te skiën?
11 Het is een vervuilend gas dat geproduceerd wordt door de industrie of verkeer en dat laag bij de grond blijft hangen. Hierdoor is het een probleem voor mensen met ademhalingsmoeilijkheden. Het fenomeen komt vooral voor in grote, sterk vervuilde steden. Tip: Peking.
6
11
2
7
3
4
5
1
8
9
10