New Activity
Play Matching Pairs

Dit sacrament komt van de woorden die Jezus gericht heeft tot zijn Apostelen op de dag van Zijn verrijzenis : 'Aan wie ge zonden vergeeft, zijn ze vergeven, en aan wie ge ze niet vergeeft, zijn ze niet vergeven.' (Joh. 20, 23)

Door deelname aan dit sacrament bevestig je dat je deel uitmaakt van een gemeenschap van mensen. Dit is geen eenmalig sacrament maar een wekelijkse bevestiging van je engagement in aanwezigheid van Christus

Ook jouw leven groeit, rijpt en bloeit open samen met het goddelijk leven, meegedeeld in het doopsel. Dit rijpingsproces is het werk van Gods genade en van de Heilige Geest. Het vraagt ook onze medewerking.

Dit sacrament is binnen de christelijke traditie een verbintenis tussen een man en een vrouw die bezegeld wordt in het bijzijn van God en zijn gemeenschap.

Dit sacrament is een van de drie christelijke initiatiesacramenten. Je kan het slechts één maal ontvangen. Dit sacrament wordt wederzijds door verschillende grote kerkgenootschappen erkend en zorgt dat anderen je 'officieel' als christen beschouwen

Het sacrament is bedoeld voor hen die in gevaar van sterven verkeren.

Dit sacrament is het derde en laatste dat je slechts éénmalig kan ontvangen. De kans dat jij dit sacrament ontvangt is echter zeer klein.

[Pista de audio]

De priester brengt de Heilige olie aan op het voorhoofd en op de handen met de woorden: Moge onze Heer Jezus Christus door deze heilige zalving en door Zijn liefdevolle barmhartigheid u bijstaan met de genade van Zijn Heilige Geest. Moge Hij u van zonden bevrijden, u heil brengen en verlichting geven.

"Ik wil je liefhebben en waarderen al de dagen van mijn leven"

Het vormsel is het het tweede initiatiesacrament. Bij het doopsel ontvangt de dopeling reeds de heilige Geest. Een christelijk leven staat van het begin af in het teken van de Geest. Toch vinden we in het Nieuwe Testament een Geestesgave die verschilt van het doopsel: Toen de apostelen in Jeruzalem vernamen dat (de inwoners van) Samaria het woord Gods had(den) aangenomen, vaardigden zij Petrus en Johannes naar hen af. Na hun aankomst spraken zij een gebed over hen uit, opdat zij de heilige Geest zouden ontvangen. Deze was namelijk nog over niemand van hen neergedaald; ze waren alleen gedoopt in de naam van de Heer Jezus. Zij legden hun dus de handen op en ze ontvingen de heilige Geest. (Hand. 8,14-17)