New Activity
Play Crossword Puzzle
1 Arbre de la família de les rosàcies, de fulles arrodonides i grans flors blanques, originari del continent asiàtic, que es cultiva pels seus fruits comestibles, els albercocs (Prunus armeniaca).
2 Arbre caducifoli de la família de les rosàcies, de fulles oblongues i dentades, flors d’un rosa intens, anteriors a les fulles, i fruits carnosos, originari de la Xina i cultivat pels seus fruits, els préssecs (Prunus persica).
3 Fruit comestible en drupa de l’albercoquer, globós, vellutat, amb un solc lateral.
4 Arbret caducifoli de la família de les punicàcies, de fulles simples, coriàcies i llustroses, flors d’un vermell viu i de calze molt coriaci, i fruits comestibles, les magranes, originari de l’Àsia sud-occidental i del Mediterrani oriental, cultivat i de vegades naturalitzat a casa nostra (Punica granatum).
5 Arbre perennifoli de la família de les rutàcies, un xic espinós, de tronc curt i capçada arrodonida, fulles coriàcies d’un verd intens, amplament el·líptiques i amb el pecíol alat, flors blanques aromàtiques, solitàries o en petits grups, i fruit en hesperidi, la taronja, originari de l’Àsia sud-oriental, cultivat, sovint extensament, com a fruiter i emprat en medicina i perfumeria (Citrus sinensis).
6 Arbre de la família de les rosàcies, de fulles caduques i lanceolades, flors blanques o roses molt primerenques, fruit en drupa de carn eixuta, l’ametlló, i llavor comestible, l’ametlla, originari de l’Orient Mitjà i molt cultivat a la regió mediterrània (Prunus dulcis o Amygdalus communis).
7 Fruit comestible del taronger, globulós o una mica ovoide, de pela llisa o poc gravada i de color groc més o menys vermellós per fora, blanca i esponjosa per dins, i de polpa que té de sis a dotze grills, sucosa, dolça o agredolça.
8 Fruit de l’ametller i especialment la seva llavor comestible, que, coberta d’una pell de color torrat, es troba a l’interior de la clofolla dura.
9 Arbre de la família de les moràcies, laticífer, de grans fulles lobulades i flors unisexuals, reduïdes i molt petites, agrupades dins d’un receptacle carnós, propi de les terres mediterrànies i conreat pels seus fruits, les figues (Ficus carica).
10 Palmera de grans fulles pinnades, originària de la Polinèsia i actualment molt difosa per totes les terres intertropicals, els fruits de la qual, els cocos, i els seus derivats, són un aliment bàsic en molts països (Cocos nucifera).
11 Arbre caducifoli de la família de les rosàcies, de fulles estretament ovades, dentades i flors blanques, reunides en nombre de dos a sis en umbel·les, propi dels boscos frescals i molt cultivat pels seus fruits, les cireres (Prunus avium).
12 Fruit comestible del presseguer, globós i lleugerament solcat per un costat, de pela poc o molt vellutada, de coloració entre el groc i el vermellós, carn sucosa, de color semblant, i pinyol irregularment solcat.
13 Fruit del magraner, globós i vermellós, de pela coriàcia coronada pels lòbuls del calze, i amb nombroses granes comestibles carnoses, vermelles i translúcides, disposades en grups delimitats per un tel groc.
14 Arbre caducifoli de la família de les rosàcies, d’escorça bruna, fulles ovades o oblongues, dentades i piloses per sota, flors d’un blanc un xic verdós, sovint en grups de dues o tres, que apareixen junt amb les fulles, i fruit en drupa, originari del Caucas i cultivat pels seus fruits, les prunes (Prunus domestica).
15 Arbre caducifoli de la família de les rosàcies, de capçada ampla, brots pilosos, fulles ovades o arrodonides, poc o molt tomentoses al revers, flors blanques o rosades, disposades en inflorescències umbel·liformes, cultivat pels seus fruits comestibles, les pomes (Malus domestica o Pyrus malus ssp. mitis).
16 Fruit comestible del cirerer, drupa d’un vermell fosc, llargament pedunculada.
17 Fruit comestible de la pomera, subglobós i poc o molt umbilicat a l’indret de la cua, de dimensions diverses, amb la pela groga, verda, vermellenca o bruna, i la polpa blanca, més o menys dolça i acídula, i amb el cor coriaci, que enclou les llavors. Poma d’agredolç, roqueta, terrola.
18 Fruit comestible de la prunera, oblong o globós, de color verd, groc, vermellós o violaci, de pela llisa i pruïnosa, carn sucosa i pinyol comprimit i una mica rugós.
19 Fruit del cocoter, drupa molt grossa de coberta coriàcia, mesocarpi fibrós i pinyol amb una sola llavor.
20 Infructescència de la figuera, especialment la que ve al començament de la tardor, de forma de pera, tova i vermellosa de dins, amb innombrables fruits petitíssims, i coberta d’una pell verdosa, morada o negra.
7
6
12
8
15
4
3
20
10
2
1
11
19
13
9
5
18
14