New Activity
Play Fill in the Blanks Game
____________________ ( zenuwcellen ) zijn cellen die zeer gespecialiseerd zijn in de verwerking en productie van ____________________ . Samen met spiercellen en kliercellen zijn neuronen cellen die ____________________ zijn . Neuronen hebben een aantal histologische kenmerken waardoor zij herkenbaar zijn als neuronen . Een neuron bestaat uit een cellichaam . Het cellichaam van een neuron wordt een ____________________ genoemd . Verder heeft een neuron enkele korte uitlopers die ____________________ worden genoemd en een lange uitloper die ____________________ wordt genoemd .

Het perikaryon bevat een grote celkern . In de celkern ligt de informatie opgeslagen voor het produceren van ____________________ maar ook voor de organellen van de cel die op den duur vervangen moeten worden . Neuronen zijn namelijk ____________________ cellen en zijn dus niet meer in staat om te delen . Neuronen die verloren gaan , worden dus niet vervangen . Een grote actieve celkern zorgt ervoor dat versleten , of beschadigde delen van het neuron vervangen kunnen worden , omdat in de celkern de bouwinstructie in de vorm van DNA ligt opgeslagen .

Neuronen bevatten verder een uitgebreid ruw ____________________ reticulum en ____________________ - apparaat wat duidt op een hoge eiwitsynthese . Voor de productie van de ____________________ zijn vele eiwitten nodig , immers neurotransmitters zijn eiwitachtige stoffen .

Ook bevat het perikaryon vele ____________________ . De mitochondriën wekken de energie ( ATP ) op die nodig is om ____________________ signalen op te wekken en om eiwitten te maken . In de gehele cel is een uitgebreid netwerk van ____________________ te zien . De microtubuli dienen geven enerzijds stevigheid aan de cel en anderzijds vormen de microtubuli een ____________________ voor neurotransmitters en celorganellen .

Bij de ____________________ ontspring het axon bij het perikaryon . Het axon kan omhult zijn door een ____________________ .