New Activity
Play Fill in the Blanks Game
1 . 1 + 2 + 3 Oplopende spanningen tussen Europese landen en oorzaken 1e WO .

1 . De belangrijkste oorzaak was het idee dat het ene volk beter was dan het andere , men had een grote voorliefde voor eigen volk en vaderland ( dit heet het ____________________ ) . Sterven voor je vaderland in strijd tegen de vijand ( een ander land ) was een eer . Nationalisme betekent ook dat een volk opkomt voor een eigen land . Door dit nationalisme ontstond er vijandschap tussen volken in Europa rond 1900 .
Twee voorbeelden :
a . De Duitsers hadden zich in ____________________ verenigd en waren hierbij in conflict gekomen met ____________________ In de Frans - Duitse oorlog die volgde moest Frankrijk Elzas - Lotharingen afstaan aan Duitsland . De Fransen wilden zich wreken voor de nederlaag in de Frans - Duitse oorlog en men wilde natuurlijk Elzas - Lotharingen terug . E ( Frans Nationalisme ) E ( Oude Duitse volkslied , Deutschland , uber alles . . ) E ( Duitse keizer wordt gekroond in Versailles ) E ( De Elzas bij Duitsland )
b . Conflicten op de Balkan : Servische nationalisten wilden ( met hulp van ____________________ ) ten koste van ____________________ - ____________________ hun invloed op de Balkan uitbreiden . Oostenrijk - Hongarije ( een staat met diverse nationaliteiten / volken ) was bevreesd dat door dit nationalisme het land ____________________ zou vallen .

2 . In de tijd voor 1870 hadden veel Europese landen gebieden in Azië en Afrika veroverd en tot ____________________ gemaakt , dit noemen we de periode van het ____________________ ____________________ . Duitsland was pas in 1870 ontstaan en had in tegenstelling tot de andere Europese landen geen overzeese gebiedsdelen . Koloniën waren tijdens de Industriële Revolutie voor een land belangrijk vanwege :
a . Het aanzien van een land .
b . De aanwezigheid van ____________________ voor de opkomende Industrie .
c . Een ____________________ voor de producten van de eigen industrie .
De Duitsers wilden dus ook koloniën en breidden hiervoor hun vloot uit . Door dit alles kwamen zij in aanvaring met het land dat toen de grootste vloot en meeste koloniën bezat , ____________________ .


3 . De legerleiding in de diverse landen waren in deze periode erg machtig . Voor hen was het heel normaal om een meningsverschil met een ander land op te lossen met een oorlog . Alles wat met leger en oorlogsvoering te maken had werd bewonderd . Dit heet ____________________ De bewapening van de legers werd door de industrialisatie steeds ____________________ en door de dreigingen werden ook de legers steeds groter .

4 . Door Modern - imperialisme , militarisme , industrialisatie en de vijandbeelden ( Frankrijk Duitsland , Duitsland Engeland , Rusland Oostenrijk - Hongarije ) gingen de landen in Europa hun leger en vloot uitbreiden en moderniseren , hierdoor ontstond er dus een ____________________ .

5 . De diverse Europese staten hadden onderling afgesproken elkaar bij een militair conflict te helpen . Zo waren er twee ____________________ ontstaan :
a . Centralen :
Duitsland , ____________________ , ____________________ - ____________________ .
LET OP ! In 1914 liep Italie over naar de ____________________ en sloot het ____________________ Rijk zich aan bij de centralen .
b . Geallieerden : E
Frankrijk , ____________________ , ____________________ ( tot 1917 )
Verenigde ____________________ ( vanaf 1917 )

Een groot ____________________ van deze bondgenootschappen was dat bij een oorlog tussen twee landen de bondgenoten verplicht waren om met elkaar mee te gaan vechten , er ontstond hierdoor dus sneller een grote oorlog ( Wereldoorlog ) .

1 . 3 De aanleiding van de 1e WO .

Bovenstaande spanningen kwamen tot uitbarsting in ____________________ .
De directe aanleiding om de oorlog te beginnen was de ____________________ op de Oostenrijkse troonopvolger ____________________ ____________________ tijdens een bezoek aan ____________________ ( de hoofdstad van het door de Oostenrijkers ingepikte Bosnië ) .

De moordenaar ____________________ ____________________ was een Servische Nationalist . Dit gaf Oostenrijk een goede reden om Servië aan te vallen . De legers gingen zich klaarmaken
( = ____________________ ) voor een oolog . Hierna volgde een ____________________ ( domino - effect ) van oorlogsverklaringen ( dit was een gevolg van de bondgenootschappen ) .