New Activity
Play Fill in the Blanks Game
3 . 1 + 2 + 3 1e W . O . in België , Ned . en Belgische vluchtelingen

Volgens het ____________________ ____________________ zou Duitsland Frankrijk aanvallen via België en Zuid - Nederland maar dit plan werd veranderd waardoor Nederland ____________________ bleef .

De loopgravenoorlog aan het West - front speelde zich daarna vooral af in België ( een klein gedeelte bij Ieper aan de kust ) en Noord - Frankrijk .
Ook al bleef Nederland tijdens de eerste wereldoorlog neutraal toch ondervond naar mate de oorlog langer duurde ons land negatieve gevolgen van de oorlog :
1 . Ons land kreeg te maken met hoge kosten als gevolg van een grote toestroom van ____________________ ____________________ . Vanaf mei 1915 sloten de Duitsers de grens tussen Belgie en Nederland af met de zogenaamde ____________________ .

2 . Om Nederland te beschermen als we wel zouden worden binnengevallen werden meer dan 500 . 000 mannen opgeroepen voor het leger ( dit heet ____________________ ) . Ook dit kostte ons land natuurlijk veel geld .

3 . De Nederlandse economie leed tijdens de oorlog erg onder de ____________________ . De scheepvaart op de Noordzee had last van de ____________________ ____________________ , mijnen en de Duitse ____________________ ____________________ . De in - en uitvoer van goederen was een groot probleem omdat we niet de indruk mochten wekken dat we een van de partijen zouden helpen met de oorlog . De ____________________ liep op en er was sprake van een voortdurende voedselschaarste . Om de voedselvoorziening beter te organiseren werden de volgende maatregelen genomen :
Er kwam een systeem om om voedsel en andere goederen eerlijk te verdelen ( ____________________ ) . Veel goederen waren alleen nog op de ____________________ te verkrijgen .
Boeren moesten b . v . graan verbouwen die de regering dan tegen een vastgestelde prijs opkoch t