New Activity
Play Fill in the Blanks Game
De Nederlandse taal kan wel tegen ? Engels ? stootje




Okay fair enough : ook al lijkt het ____________________ mode om met random Engelse woorden te strooien , de Nederlandse taal kan best tegen een stootje , ____________________ uit onderzoek van het Meertens Instituut . Maar wat vinden we ervan ?


Het is nogal obvious : veel mensen gebruiken tegenwoordig te pas en te ____________________ Engelse woorden ter vervanging van een Nederlands woord . Wellicht om met hun skills indruk te maken op de ____________________ of omdat ze gewoonweg ____________________ op het Engelse woord dan het Nederlandse woord komen .

STERKE TAAL
Maar ook al wordt ons Nederlands af en toe weggedrukt door het overheersende Engels , toch blijkt onze taal uiterst ____________________ . We hoeven niet te ____________________ voor de invloed van het Engels . Het Nederlands blijft geliefd en moeten we vooral doorgeven aan de volgende ____________________ . Dat blijkt uit het maandag verschenen rapport ? De staat van het Nederlands ? van het Meertens Instituut , de Taalunie en de Universiteit Gent .

ONDERZOEK
De onderzoekers bekeken of de Nederlandse taal wel of niet verdrongen wordt door andere ____________________ in tijden van globalisering en immigratie . Maar het Nederlands blijkt uiterst vitaal . Er werd een uitgebreide ____________________ gehouden onder 3003 Nederlanders , 3419 Vlamingen , 133 Friezen en 113 Brusselaars van ____________________ leeftijden . Zij werden gevraagd om naar hun ____________________ taalgebruik en dat van anderen in hun ____________________ te kijken . Hieruit bleek dat het Engels een relatief kleine invloed heeft en veel Engelse leenwoorden worden ? vernederlandst ? . Denk ____________________ ? appen ? , ? streamen ? en ? saven ? .

'VERENGELST'
In sommige sectoren domineert het Engels wel . Zo wordt er in de ict - sector , de lucht - en zeevaart , het universitair onderwijs , de popmuziekbrance en in de wetenschap veel Engels gebruikt .

Uit het ____________________ blijkt ook dat we nieuws steeds vaker in het Engels lezen . In Nederland leest 28 , 3 procent van de deelnemers nieuws in het Engels of een andere buitenlandse ____________________ . In Vlaanderen is dat 21 procent .

Hoe de staat van het Nederlands zich ontwikkelt , zal pas in de ____________________ duidelijk worden . De enquête wordt met ____________________ panel iedere twee jaar herhaald .