New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Het Graafschap Vlaanderen ( Frans : Comté de Flandre of Comté de Flandres ) is een historisch gebied dat aanvankelijk deel uitmaakte van West - Francië en vanaf 1464 van de ( zuidelijke ) Nederlanden . Het graafschap bestond van 862 tot 1795 .
Vlaanderen behoorde door het Verdrag van Verdun ( 843 ) als enig gewest van de latere Nederlanden tot West - Francië . Al vanaf het einde van de negende eeuw voer het graafschap een onafhankelijke koers tegenover zijn leenheer , de Franse koning . Dit resulteerde in verschillende conflicten . Naast ____________________ - Vlaanderen was er echter ook ____________________ - Vlaanderen , deel rond Aalst en Zeeland , deel van het Heilige Roomse Rijk in leen van de ____________________ keizer . Ten noorden van de Alpen was het graafschap Vlaanderen eeuwenlang een van de meest economisch - en cultureel ontwikkelde gebieden van Europa . Een hoog percentage van de inwoners leefde reeds in steden . Lange tijd konden Brugge en Gent zich qua omvang met Londen en Parijs meten .
Het graafschap Vlaanderen was een tweetalig graafschap . Het zuiden rond Rijsel was Romaans ( ____________________ - Vlaanderen ) , het noorden en de kuststreek sprak Oud - Nederlands .
In de 15e eeuw werd gestart met de eenmaking van de Nederlanden . Vanaf het einde van de veertiende eeuw maakte Vlaanderen deel uit van het Bourgondische Rijk , dat na de dood van Maria van Bourgondië in 1482 aan de Habsburgers toeviel . Na een oorlog tussen Frankrijk en Duitsland onder Keizer Karel V kwam Kroon - Vlaanderen formeel los van Franse kroon ( Vrede van Madrid in 1525 ) . De Pragmatieke Sanctie in 1549 vervolmaakte het eenmakingsproces van de ( ____________________ ) Nederlanden .
Als gevolg van de ____________________ Oorlog trad een eerst langzaam , maar steeds dieper verval in . Niet alleen was er grote schade aangericht , maar ook emigreerde een groot deel van de protestantse elite naar Holland en Zeeland . Vervolgens kreeg Vlaanderen ook zwaar te lijden onder de Devolutieoorlog en de Spaanse ____________________ . Hierdoor ging veel Vlaams gebied definitief verloren aan Frankrijk . Aan het einde van deze periode was er niets meer over van de vooraanstaande positie die Vlaanderen gedurende eeuwen in Europa had gespeeld .
Het graafschap Vlaanderen is het enige deel van het middeleeuwse Frankrijk dat vandaag geen deel meer uitmaakt van het hedendaagse Frankrijk ( met uitzondering van Frans - Vlaanderen ) . Kleinere delen van het oude Vlaanderen maken nu deel uit van het Waals Gewest en de Nederlandse provincie Zeeland . Het overige deel van het graafschap vormt nu ongeveer 40% van het hedendaagse Vlaams Gewest .