New Activity
Play Fill in the Blanks Game
De autoritaire opvoedingsstijl
Een kind kan ____________________ en volgzaam worden door een autoritaire opvoeding . Of juist opstandig en ____________________ . Het kind ontwikkelt weinig zelfvertrouwen en weinig ____________________ . Hij kan moeilijk beslissingen voor zichzelf nemen . Deze kinderen kunnen aan zichzelf gaan twijfelen en tonen minder ____________________ . Een persoonlijke ontwikkeling is er dus niet en ze ontwikkelen geen eigen ____________________ . Ze hebben ook een minder ontwikkeld ____________________ .
Door de voortdurende ____________________ tussen het kind en de opvoeders gaat hij zich steeds meer onttrekken aan zijn ouders als hij groter wordt .
De toegeeflijke of permissieve opvoedingsstijl .
Een kind van permissieve ouders wordt verwend en leert geen ____________________ kennen . Hij krijgt weinig feedback , wordt gemakzuchtig en leert niet om rekening te houden met anderen . Ze zijn vaak ____________________ . Bovendien leert hij niet om met zijn ____________________ om te gaan en om zichzelf te beheersen : hij kan verdrietig , ____________________ en agressief worden . Het kind kan moeilijk naar zichzelf kijken en heeft weinig eigen ____________________ . Als het kind naar de puberteit gaat , kunnen de opvoeders hun invloed verliezen .
De democratische opvoedingsstijl .
De opvoeders steunen het kind , waardoor het kind een positief ____________________ ontwikkelt .
Deze manier van opvoeden stimuleert het ____________________ van het kind . Kinderen die op deze manier worden opgevoed , zijn vaak opgewekter en doen het iets beter op school . Ze hebben minder gedragsproblemen en zijn ____________________ tegen de negatieve invloed van sommige leeftijdsgenoten . Kinderen die zo zijn opgevoed kunnen samenwerken en zijn betrokken op andere kinderen . Ze zijn zelfstandig en ____________________ . Ze zijn sociaal voelend en hebben een goed ontwikkelde persoonlijkheid . Ze hebben ook een goed inlevingsvermogen .
Het gevaar is dat een kind te vrij en te ____________________ wordt . En dat ouders maar blijven praten en argumenteren in plaats van grenzen te handhaven .
De verwaarlozende opvoedingsstijl .
Van een verwaarlozende opvoeder leert een kind niets : hij leert niet wat verstandig is , of ____________________ . Daardoor loopt een kind van zo ? n ouder eerder het risico om met verkeerde vriendjes in aanraking te komen . In ieder geval voelt een kind dat op deze manier wordt opgevoed zich ____________________ , in de steek gelaten en niet geliefd . Kinderen vertonen vaak ____________________ gedrag en trekken ____________________ manier de aandacht . Deze kinderen zijn vaak onzeker . Ze hebben moeite om zich te concentreren en vriendschapsrelaties aan te gaan . Ze ontwikkelen ook weinig zelfvertrouwen omdat niemand hen ooit motiveert of complimentjes geeft .