New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Catalunya a l'edat mitjana
Les institucions de govern
? La monarquia , les Corts i la ____________________ eren les institucions principals de govern . El lloctinent era el representant del ____________________ a cada territori .
? Les ____________________ eren un contrapès a l'autoritat reial ; les relacions entre el monarca i els estaments socials les regulava el ____________________ .

Les activitats econòmiques i mercantils
? ____________________ es va estendre notablement a partir del segle XIII . Les principals exportacions eren ____________________ , el ____________________ , la fruita ____________________ i el ____________________ .
? A les ciutats els artesans s'aplegaven en ____________________ i hi havia ____________________ de draps . Als Pirineus abundaven ____________________ en què es treballava el ferro
? El ____________________ era la base de l'economia i l'activitat més pròspera . Catalunya es va convertir en un centre d'exportació i d'importació de mercaderies cap a la ____________________ oriental .
? Els comerciants creaven societats ____________________ per finançar els viatges comercials i usaven la ____________________ , un vaixell amb gran capacitat de cårrega .
? Aquestes activitats van fer créixer la ____________________ . A moltes ciutats es va formar una rica burgesia ( patriciat urbà que compartia el poder amb els privilegiats ( ____________________ i clero )

La crisi de la baixa edat mitjana
? A mitjan segle XIV , l'arribada de la Pesta ____________________ va fer que l'economia catalana entrés en crisi .
? La davallada demogràfica va provocar el ____________________ rural i la disminució de la producció agrícola . Per tal de fer front a la baixada de les seves rendes , els senyors van augmentar la pressió sobre els pagesos
? A la ciutat , el comerç , va disminuir , igual que les manufactures . En conseqüència , els ____________________ van minvar i la hisenda de la monarquia va fer fallida
? En l'àmbit polític , Martí I ____________________ va ser l'últim rei del casal de Barcelona perquè va morir sense descendència . Un consell de compromissaris va triar com a successor a Ferran I , de la dinastia dels ____________________ .

La guerra civil catalana
? La Catalunya del segle XV va ser un període de conflictes socials i polítics que van culminar en una guerra ____________________ .
? Les tensions al camp entre els pagesos i els senyors van fer esclatar una revolta de pagesos de ____________________ . A la ciutat l'oligarquia urbana es va enfrontar als grups populars del Consell de ____________________ .
? Els problemes al camp i a la Ciutat i l'enfrontament entre la monarquia i els grups privilegiats de Catalunya , van provocar la guerra ____________________ catalana ( 1462 - 1472 )