New Activity
Play Crossword Puzzle
1 Dit bestuursorgaan wordt gezien als het 'democratisch' element van de Romeinse republiek. Er bestaan twee verschillende, namelijk de comitia centuriata en de comitia tributa.
2 Dit is de naam voor de volgorde waarin magistraatfunctie bekleed dienen te worden. Voor elke magistraatfunctie is een minimum leeftijd.
3 Magistraatfunctie: 10 in aantal. Zij worden ook wel de ambtenaren van het volk genoemd. Ze zitten één van de volksvergaderingen voor, zijn onschendbaar en hebben een vetorecht t.o.v. alle andere magistraten.
4 Magistraatfunctie. We spreken over een voormalige consul. Meestal worden zij ingezet om gouverneur te zijn van een provincie.
5 Magistraatfunctie: 1 in aantal. Dit is een heel uitzonderlijke magistraatfunctie en wordt enkel ingevoerd in geval van 'nood'. Deze persoon moet een buitenlandse oorlog of binnenlandse opstand oplossen en krijgt hiervoor max. 6 maanden de tijd. Tijdens die periode beschikt de magistraat over volmacht.
6 Magistraatfunctie: 20 in aantal. Zij zijn bevoegd voor financiële aangelegenheden.
7 Magistraatfunctie: 8 in aantal. Deze magistraten zijn verantwoordelijk voor de rechtspraak.
8 Magistraatfunctie: 2 in aantal. Ze hebben als taak het aanleggen en bijhouden van volksregisters en vermogenslijsten.
9 Magistraatfunctie: 4 in aantal. Twee van deze magistraten zijn verantwoordelijk voor het marktwezen. De andere twee zijn verantwoordelijk voor de organisatie van publieke feesten.
10 Dit bestuursorgaan wordt tijdens de Romeinse republiek gezien als de draaischijf van het politiek leven. Het heeft aanvankelijk zo'n 300 leden, maar dit aantal verdrievoudigd naar het einde van de republiek. Aanvankelijk zetelen enkel patriciërs in deze raad.
11 Magistraatfunctie: 2 in aantal. Ze hebben gedurende een jaar de politieke leiding in Rome en vetorecht t.o.v. elkaar.
3
9
2
10
1
5
7
11
4
6
8