New Activity
Play Matching Pairs

Respecteer andermans privacy

Respecteer de ander zijn tijd en bandbreedte

Onthoud het menselijke aspect

Weet waar je bent

Gedraag je op het internet zoals in het echte leven

Deel je kennis

Maak geen misbruik van je macht

Durf anderen te vergeven voor hun fouten

Help mee aan het beperken van ‘flames’

Zorg voor een goed online voorkomen

We vergeten wel eens snel dat, wanneer we ons op het internet begeven, er ook echte mensen verscholen zitten achter die vele computers en accounts. Wanneer we communiceren op het internet moeten we respectvol omgaan met mensen, net zoals we dat in het echte leven doen. Het grote probleem met digitale communicatie is dat we niet de kans hebben om lichaamstaal, gezichtsexpressie, toonhoogte, … te gebruiken om uit te drukken hoe we ons voelen. Het enige wat we hebben, zijn de woorden op onze computer. We moeten dus heel voorzichtig zijn bij het kiezen van onze woorden zodat ze niet verkeerd geïnterpreteerd worden. Om een gedeeltelijke oplossing te bieden aan dit probleem kunnen we gebruik maken van emoticons en acroniemen. We voegen deze dan toe aan onze boodschap om het gevoel erachter duidelijk te maken. Het kan soms verleidelijk zijn om je anders te gedragen op het internet dan in het echte leven. Maar beeld je eens in hoe het zou aanvoelen om een onaangenaam bericht te ontvangen in je mailbox. Je zou gekwetst zijn, net zoals je dat in het echte leven zou zijn wanneer iemand tegen je roept.

Wat je zeker zal merken tijdens het ontdekken van het internet, is dat, net zoals in verschillende groepen van mensen, elke groep een eigen ‘toon’ heeft. Sommige groepen zullen eerder academisch en formeel zijn, terwijl het in andere groepen er erg laks en familiair aan toegaat. In sommige groepen is men erg geïnteresseerd in jou, terwijl andere groepen helemaal niet geïnteresseerd zijn in wat er omgaat en gebeurt in je persoonlijk leven. Je kan heel wat frustratie vermijden door eerst te ontdekken wat er omgaat in een bepaalde groep. We noemen dit ‘lurken’. Je neemt dan voldoende tijd om berichten te lezen zodat je een duidelijk beeld krijgt van de groep.

In het echte leven zijn er gelukkig weinig situaties waarbij je jezelf belachelijk maakt in het bijzijn van honderden mensen. Maar een verstuurde e-mail vol spelfouten, vol grammaticafouten en ondoordacht is tamelijk belachelijk. E-mail kan een spontane vorm van communicatie zijn en dan is een foutje snel getypt. Als de e-mail verstuurd is naar een vriend of kennis maakt dat niet zoveel uit, maar als het om een studie- of werkgerelateerde e-mail gaat mag die er toch wat beter uitzien. Tenslotte vertegenwoordigt het bericht niet alleen jou, maar ook je school of je werkgever. Maar het gaat niet alleen om grammatica en spelling. Het gaat ook over de kwaliteit van je bericht. Daar zal je op beoordeeld worden. Wees daarom altijd zo duidelijk mogelijk.

Als iemand je een bericht stuurt, per e-mail of via een ander medium, stuur dit dan niet zomaar door zonder toestemming van de auteur. Probeer je in te beelden dat iemand dit met jouw bericht doet. Het is een vrij akelig gevoel. Privacy is ‘a big thing’ op het internet. Hoewel we eigenlijk allemaal wel beroep kunnen doen op onze ethiek en moraal gedraagt niet iedereen zich zoals het hoort. Soms worden berichten ook onderschept en zijn ze dus niet zo privé als we ervan verwacht hadden. Wees dus waakzaam en let op met wat je schrijft.

Denk niet dat alle grenzen zomaar wegvallen wanneer je aanwezig bent op het net. Als het ongepast of illegaal is in het echte leven, dan is het dat zeker ook in cyberspace. Hier zijn geen uitzonderingen voor. Misschien denk je dat de pakkans op ongepast gedrag veel kleiner is dan in het echte leven; dit is echter geen excuus om je zo te gedragen. De pakkans is klein, maar niet onbestaand. Ethiek op het internet wordt ook besproken in rechtbanken. Zaken zoals digitale publicaties en digitale copyright zijn serieuze onderwerpen. Het is van groot belang om andermans intellectuele eigendommen te respecteren en niet aan plagiaat te doen. Bronvermeldingen zijn geen overbodige luxe.

Het is vanzelfsprekend dat je jouw macht niet misbruikt wanneer je jezelf in een machtspositie bevindt. Zo zal je de computer niet gebruiken om anderen te kwetsen, om rond te neuzen in andermans bestanden of hun bestanden te misbruiken, om software te stelen, etc.

Bandbreedte is de kanaalcapaciteit en de signaalsterkte van je internetverbinding. Zelfs voor de meest geavanceerde bekabeling zijn er grenzen aan de hoeveelheid data die kan doorgestuurd worden. Als een verantwoordelijke netizen is het je taak om er voor te zorgen dat je geen bandbreedte verspilt. Niet iedereen kan zomaar gratis verbinden met het internet. Het is dus niet omdat jij een gratis bericht kan uitsturen dat je er van moet uitgaan dat je ontvanger daar gratis op kan antwoorden. Hoe kan je dan bandbreedte, tijd en geld van andere mensen besparen? Denk aan het bericht dat je verstuurt. Is dat de moeite waard om te versturen? In een forum is het soms beter om op zoek te gaan naar andere berichten alvorens zelf een bericht te versturen. En als je dan toch een bericht schrijft, blijf dan zo dicht mogelijk bij het onderwerp, ga niet off-topic. Wees zo kort en duidelijk als mogelijk. Langer is niet altijd beter. Het plezier aan e-mailverkeer is net de korte, to-the-point, berichtgeving.

Na een tijdje surfervaring zal je van groentje overgaan naar een ervaren internetgebruiker. Misschien word je op een dag zelfs expert in een bepaald domein. Maar dat betekent niet dat je het recht hebt om anderen te verbeteren of terecht te wijzen. Soms is het beter om een vriendelijk privéberichtje te versturen naar de persoon die een fout maakte dan hem of haar te flamen op het wereldwijde internet.

Flaming is het plaatsen van beledigende of aanvallende berichten naar andere internetgebruikers. Meestal worden ze met opzet geschreven, soms gaat het om een verkeerde formulering of interpretatie. Zo’n berichten worden ‘flames’ genoemd. Het zijn net dit soort berichten die niet alleen je mening aanvallen, maar ook je persoonlijkheid, je uiterlijk, je gewoontes, etc. Meestal gaan er veel emoties mee gepaard en heeft het niets meer met een redelijke onenigheid te maken. Dat betekent echter niet dat je niet akkoord kan gaan met anderen. Maar met iemand argumenteren mag nooit persoonlijk worden. Er bestaan ook ‘flame baits’ waarbij mensen berichten plaatsen die speciaal ontworpen zijn om reacties uit te lokken. Vaak zijn ze racistisch of seksistisch getint. Het is dan de kunst om daar niet op in te gaan.

Het mooie aan het internet is dat je in verbinding kan komen met een breed scala aan expertise en kennis. Dat je kan communiceren met mensen die graag antwoorden geven op je vragen. Je kan zelf ook een bijdrage doen door een antwoord te geven op een vraag van een andere internetgebruiker. Het internet is eigenlijk gebaseerd op de welwillendheid van mensen om informatie te delen en anderen te helpen. Er zijn echter een paar dingen om te onthouden. Eerst en vooral: als je een vraag gaat beantwoorden, wees dan zeker dat je juiste informatie geeft. Geef geen vage antwoorden op vragen. Online experten zijn vrijgevig met hun kennis, maar er is een grens aan die vrijgevigheid. Mensen die te lui zijn om basisvragen zelf even op te zoeken kunnen ervoor zorgen dat het geduld van de experten wel eens opgeraakt. Die experten zijn trouwens een bron, geen manier om opzoekwerk te vermijden.