New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Els contractes són una classe especial de verbs temàtics en els quals l'arrel acaba en - ? , - ? , - ? . Els models utilitzats habitualment són : ? ? ? ? ? ( honrar ) , ? ? ? ? ? ( fer ) i ? ? ? ? ? ( mostrar ) .

Quan la vocal final del tema verbal es troba amb una altra vocal , es produïx ____________________ . Això passa només en el tema de ____________________ ( temps present , en tots els modes , i ____________________ , que només té indicatiu ) , per això es parla de presents contractes .

Quan la vocal final del tema es troba amb un morfema consonàntic , es produïx ____________________ vocàlic . Això passa en la resta de temes , és a dir , futur , aorist i ____________________ : ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? - , ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? - , ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? - .

Les contraccions que podem trobar són les següents :
- ? + ? / ? > ?
- ? + ? ? / ? > ?
- ? + ? / ? / ? ? > ?
- ? + ? ? > ?
- ? + ? > ? ?
- ? + ? > ? ?
- ? + vocal llarga o diftong > ____________________ ?
- ? + ? / ? / ? ? > ? ?
- ? + ? / ? > ?
- ? + ? ? / ? / ? ? > ? ?

____________________ es pot vore afectat per les contraccions : si originàriament requeia en la primera vocal de la contracció , l'accent resultant és ____________________ ; si ho feia en la segona vocal de la contracció , l'accent és ____________________ .

Cal dir que el sufix que s'usa per a ____________________ no és la ? simple , sinó ? ? ; i que en estos casos les desinències utilitzades són - ? , - ? , - Ø , - ? ? ? , - ? ? , - ? ? ? .