New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Waarom de e - sigaret terecht onder vuur ligt
1 De elektronische sigaret staat te boek als een gezond alternatief voor rokers . ____________________ de veiligheid en effectiviteit van het apparaatje zijn nooit bewezen . E - sigaretten liggen ____________________ ____________________ terecht onder vuur .
2 Wereldwijd hebben miljoenen rokers de switch gemaakt . In plaats van een sigaret op te steken , hijsen zij nu aan de elektronische versie . Geen tabaksrook , wel nicotinedamp . Gezond ? Dat is nog maar de vraag ? Er bestaan twijfels over de veiligheid en effectiviteit van ? dampen' , zoals het gebruiken van een e - sigaret ook wel heet .
3 Voorstanders vinden de elektronische sigaret vooral een grote kans om het aantal longdoden en longpatiënten terug te brengen . Critici maken zich zorgen over de potentieel schadelijke stoffen in de damp , ____________________ propyleenglycol , ____________________ de langetermijneffecten van dampen . ____________________ kunnen gebruikers genoeg nicotine uit de e - sigaret trekken ____________________ hun nicotineverslaving ____________________ onderhouden . Sommige wetenschappers vrezen ____________________ dat de e - sigaret niet - rokers ? met name jongeren ? verslaafd maakt aan nicotine en hen aanzet tot roken . Op dit moment zijn het gelukkig vooral zorgen en geen bewijzen dat jongeren op grotere schaal de e - sigaret gebruiken .
4 Jammer eigenlijk dat het apparaatje zo omstreden is . In kleine cafe's zonder personeel geldt sinds vorige jaar een verbod op tabak . De e - sigaret lijkt het instrument bij uitstek ____________________ kleine café's ? waar niet - rokers een zeldzaamheid blijken te zijn ? te behoeden voor ondergang zoals eigenaren vrezen . Stond de kroeg eerst blauw van de gevaarlijke tabaksrook , nu hangt er een nevel van nicotine en propyleenglycol ; en geen roker die het verschil merkt . ____________________ het feestje zou van korte duur zijn . De WHO , die oktober vorig jaar de zesde tabaksbestrijdingsconferentie hield , wil dat de overheid dampen in openbare ruimten verbiedt .
5 In Nederland gaat dat gebeuren : per 2016 valt de nicotine - houdende e - sigaret onder de Tabakswet . ? Onbegrijpelijk ? noemde het Actiecomité voor Dampers de naderende regulering door de Europese Commissie in 2013 al in de Volkskrant .
6 ? Er komt damp vanaf , ____________________ ____________________ bij een kopje koffie . En inderdaad is het zo dat het inademen van schone lucht gezonder is dan het inademen van damp van een e - sigaret . ____________________ het is ook niet zo gezond om aan de A10 te gaan wonen . Het gaat om de relatieve risico's ? , zei Marcel Göertz , oprichter en woordvoerder .
7 Goërtz heeft daar een punt . Voor wie wil stoppen met sigaretten is dampen gezonder dan roken . Dat betwist niemand . ____________________ de WHO niet . Enthousiaste verhalen op internetfora suggereren dat e - sigaretten inderdaad helpen bij het stoppen met roken . Sommige studies lijken dat te bevestigen , terwijl uit andere onderzoeken naar voren komt dat de e - sigaret ____________________ ____________________ stoppen met roken geen beter hulpmiddel is dan een nicotinepleister .
8 ____________________ wetgeving moet zowel rokers als niet - rokers beschermen . Wetenschappelijke studies gaan ____________________ niet uit van vergelijking met de gewone sigaret , ____________________ nemen veelal het product op zich onder de loep . De damp die ervan af komt is niet slechts onschuldige waterdamp : er komen ____________________ andere stoffen vrij .
9 ____________________ hoe gevaarlijk zijn die stoffen ? Niemand weet het . Feit is dat e - sigaretten tot nu toe nog niet uitgebreid geëvalueerd zijn in wetenschappelijke studies , ____________________ er te weinig gegevens zijn om de veiligheid te garanderen . ____________________ zijn er grote verschillen in de mate van nicotineverdamping tussen de merken en types e sigaretten , die bij de consument onbekend zijn ____________________ gebrek aan regelgeving . ____________________ zijn in e vloeistoffen verschillende onzuiverheden aangetroffen , blijkt uit analyse van het RIVM . In landen als Nederland , waar volksgezondheid hoog in het vaandel staat , nemen we ____________________ het zekere voor het onzekere .
10 Daarmee is niks verloren . Duidelijke regulering voor een gestandaardiseerde e - sigaret zit eraan te komen . ____________________ tot die tijd lijkt terughoudendheid wat betreft reclame , verkoop en openbaar gebruik van e - sigaretten niet meer dan logisch .