New Activity
Play Matching Pairs

PRIMERS AUXILIS PER A L'ESQUINÇ I LA LUXACIÓ

PRIMERS AUXILIS DE LES FRACTURES

PRIMERS AUXILIS PER A FERIDES TANCADES

ESQUINÇ

FERIDA OBERTA

FERIDA TANCADA

FRACTURA SIMPLE O MÚLTIPLE

FRACTURA TANCADA

PRIMERS AUXILIS PER A FERIDES OBERTES

LUXACIÓ

FRACTURA OBERTA

Quan la pell també queda danyada.

- Aplicar draps freds per disminuir la inflamació i calmar el mal. - Immobilitzar la zona per disminuir el moviment amb un bandatge compressiu o, si fos una extremitat superior, amb un cabestrell. - Mantenir elevada la zona afectada. - Evacuar al ferit a un centre mèdic.

Quan la pell no està danyada

Si es produeix una lesió en els teixits tous que estan sota la pell, mantenint-se aquesta intacta. Es produeixen per cops o esclafaments violents contra alguna part del cos, o hematomes interns originats per fractures o estrips.

- Si la ferida presenta hemorràgia, primer es tractarà aquesta. - Per tractar la ferida ens rentarem les mans amb aigua i sabó. - Després netejarem la ferida amb aigua i sabó si és lleu, o amb aigua si fos greu. - També es poden aplicar antisèptics (aigua oxigenada o betadine) - Eixugarem la ferida sense fregar i la cobrirem amb gases estèrils.

Quan l’os romput danya la pell i produeix ferida

- No moure l’extremitat lesionada, ni tractar de posar-la al seu lloc - Rompre la roba de la zona de la fractura i no deixar anells col·locats en les mans - Cobrir les possibles ferides amb benes estèrils i controlar l’hemorràgia - Immobilitzar la zona de la fractura per evitar altres danys en músculs, nirvis, vasos sanguinis i evitar que les fractures tancades passin a ser obertes. S’immobilitzaran les articulacions superiors i inferiors a la fractura amb fèrules encoixinades que evitin la pressió local. - Verificar que hi ha pols abans i després de la immobilització. - Evacuar al lesionat immobilitzat, controlant les seves funcions vitals.

- Es realitzarà la comprensió de la zona lesionada. - S’aplicarà fred local amb gel per provocar la contracció dels vasos sanguinis i reduir la inflamació. - S’elevarà la part afectada per damunt de l’altura del cor i s’immobilitzarà l’extremitat lesionada.

Depèn de si l’os s’ha romput en un o varis llocs.

Descol·locació d’un os del seu lloc habitual perquè s’han romput els lligaments, per la qual cosa, és freqüent la deformitat de la zona afectada.

Lesió que es produeix quan es distenen o rompen els lligaments (teixits que connecten dos o més ossos en una articulació)