New Activity
Play Crossword Puzzle
1 werd vroeger gebruikt om aan te geven dat iemand door een rechter niet bekwaam werd bevonden om zijn/haar leven zelfstandig op te bouwen. Een beschermingsmaatregel was nodig nl. iemand anders, meestal de ouders, namen belangrijke taken en beslissingen over van de jongere. Deze uitspraak gebeurt bij mensen met een verstandelijke beperking.
2 We hebben gezien dat de overgang van de adolescentie naar volwassenheid in de westerse wereld te situeren is rond de leeftijd van 20 tot 25 jaar. Dat is de tijd waarin de meeste jongeren (door een job te nemen, alleen of samen te gaan wonen of te trouwen) concrete stappen zetten om een eigen plaats in te nemen in de samenleving.
3 Naarmate men ouder wordt, verandert ook de rol, en wat van hem verwacht wordt in de maatschappij. Als kleuter mag je nog eens lekker onbeleefd zijn, als volwassene wordt dit niet meer geaccepteerd. Volwassenen dienen dus een nieuwe invulling te geven aan de periode waar ze voor staan. Sommigen hebben het in het begin wat moeilijk om hun activiteiten zelf te plannen of ze missen de structuur van hun vorige levensfase (voorbeeld: overgang werken – studeren).
4 laat zich het beste omschrijven als: ‘Slechts hij die de zorg heeft gehad voor dingen en mensen en zo zich heeft aangepast aan de triomfen en teleurstellingen waarmee het uit innerlijke noodzaak op zich genomen vaderschap over mensen, dingen en denkbeelden gepaard gaat – slechts hij kan geleidelijk de vrucht van deze zeven stadia doen rijpen’. Kernbegrippen hierbij zijn ontwikkeling, verantwoording en aanvaarding.
5 de maatregel die wordt genomen bij mensen met een verstandelijke beperking; sommige zaken regelen ze zelf, voor andere zaken doen ze beroep op anderen om hen te helpen bv. hun ouders, hulpverleners,…
6 Sociaal-emotioneel: Zo rond het veertigste levensjaar dringt het besef door dat de helft van het leven erop zit. Er wordt een tussenbalans opgemaakt: de ........ (vul in)
7 Sociaal-emotioneel: Op een gegeven moment is er in die relatie sprake van ................ (zoek de term) . Het zijn niet langer de ouders die zorgen voor hun kinderen maar de kinderen die zorgen voor hun ouders. De combinatie met een eigen gezin en werk maken deze taak vaak belastend.
8 Overgang en menopauze: Op ongeveer 40 jarige leeftijd begint bij de vrouw de overgang. De eierstokken beginnen over een periode van ongeveer 14 jaar steeds minder oestrogenen aan te maken. De menstruatie wordt onregelmatiger en blijft uiteindelijk uit: dit heet de menopauze. De vrouw is nu gemiddeld 52 jaar. Deze periode kan gepaard gaan met lichamelijke en psychische klachten. Een typische overgangsklacht is de ...
9 Ook bij de man kunnen we spreken van een overgangsperiode: ...
10 geestelijke uitputting omwille van langdurige/chronische stress
11 Partnerkeuze: Uit de losse contacten en het experimenteren met relaties in de adolescentieperiode groeit er bij de meeste jongvolwassenen vroeg of laat een meer duurzame, vaste relatie. Het verschil met de vroeger verliefdheden kan men het best omschrijven aan de hand van de triangulaire of driehoekstheorie van de liefde, zoals die werd uitgewerkt door de psycholoog Robert Sternberg. Die stelt dat de complete liefdesrelatie drie belangrijke componenten bevat: intimiteit, inzet en ...
12 Over welke deelfase in de volwassenheid gaat het hier? --> ... volwassenheid (30j à 35j – 50j à 55j)
13 Over welke deelfase in de volwassenheid gaat het hier? --> ... volwassenheid (50j à 55j – 60j à 65j)
14 Afkorting voor 'Centrum Algemeen Welzijnswerk'
2
5
11
9
8
13
4
3
10
6
7
14
12
1