New Activity
Play Matching Pairs

Earl Tupper werkte tijdens de oorlog in een kunststoffabriek. Daar leerde hij de kneepjes van het vak kennen. Later richtte hij zijn eigen onderneming op: de Tupperware Plastics Company. Dat was in 1944. Twee jaar later, in 1946, begon Tupper met een nieuwe lijn van bewaardozen die je luchtdicht kon afsluiten. Dat was mogelijk dankzij een nieuwe kunststof die hij ontdekte: polyethyleen. Dit was eenvoudig en goedkoop te maken. Het is de meest gebruikte vorm van plastic. Het was de tijd van de ronde Tupperware kommen. Die zouden wereldberoemd worden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verschillende radars ontworpen en gemaakt. Dat is een systeem waarmee je vijandige doelen kunt ontdekken. De werking van een radar is vrij eenvoudig. De radar zendt elektromagnetische golven uit. Wanneer die een hindernis tegenkomen, worden ze teruggestuurd naar een ontvanger. Een detector analyseert de teruggestuurde golven. Daardoor weet men hoe groot het voorwerp is, waar het zich bevindt en hoe snel het zich verplaatst.

Tijdens de oorlog werden er miljoenen kledingstukken voor de soldaten gemaakt. Die moesten vooral praktisch en gemakkelijk zijn. De ritssluiting was een uitvinding uit die tijd. Het was een nieuwe techniek om kleding (of andere voorwerpen) snel te openen en te sluiten. Ritsen werden eerst van metaal en later ook van plastic gemaakt.

In de concentratiekampen voerden de nazi’s medische proeven uit op de gevangenen. Ze wilden weten hoe ze ‘minderwaardige rassen’ konden onderdrukken. Of hoe ze gewonde Duitse soldaten konden helpen. In die tijd ontwikkelden wetenschappers bijvoorbeeld agressieve moleculen die infecties bestreden. Die konden de groei van bacteriën tegenhouden of zelfs doden. Je raadt het al: we hebben het over antibiotica. Sindsdien kunnen we antibiotica krijgen in de vorm van tabletten of injecties.

Aan de ontwikkeling van radars hebben we nog een uitvinding te danken, de microgolfoven. Een wetenschapper die met radars werkte, zou dat per ongeluk ontdekt hebben. De elektromagnetische golven deden een reep chocolade smelten. Hij begreep dat je met bepaalde elektromagnetische golven dingen kon verwarmen. Dat waren microgolven die je kunt vergelijken met zichtbare lichtgolven, röntgenstralen of radiogolven.