New Activity
Play Matching Pairs

Wereldkaart De Koude Oorlog Na de oorlog werd de wereld opnieuw in twee verdeeld: de westerse, kapitalistische wereld tegen het communisme. Nu Amerika en de Sovjet-Unie geen gemeenschappelijke vijand meer hadden, liepen de spanningen tussen beide landen steeds hoger op. Ze hadden immers een totaal tegengestelde visie over hoe de wereld eruit moest zien. Wat volgde was een gewapende vrede van 45 jaar: twee kampen die steeds betere en gevaarlijkere wapens ontwikkelen (atoombommen!) een constante angst voor wereldoorlog III en een reeks lokale oorlogen in heel de wereld.

Oprichting van de Verenigde Naties (VN) In 1945 besloten 51 landen samen te werken aan een veilige en rechtvaardige wereld voor iedereen. Deze organisatie bestaat nog steeds. Sinds 2011 zijn 193 landen lid van de VN. Dat is bijna heel de wereld.

In Europa was de angst groot voor nieuwe conflicten. Landen zochten toenadering en werkten samen in een aantal organisaties. Een ervan was de EGKS, de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. De Franse en West-Duitse productie van kolen en staal werd gecentraliseerd. Dat maakte oorlog tussen deze landen materieel onmogelijk. Later ging die gemeenschap op in een groter geheel , dat tot vandaag nog steeds bestaat. In de loop van de jaren werd de samenwerking in Europa steeds intensiever.

De Koude Oorlog Na de oorlog werd de wereld opnieuw in twee verdeeld: de westerse, kapitalistische wereld tegen het communisme. Nu Amerika en de Sovjet-Unie geen gemeenschappelijke vijand meer hadden, liepen de spanningen tussen beide landen steeds hoger op. Ze hadden immers een totaal tegengestelde visie over hoe de wereld eruit moest zien. Wat volgde was een gewapende vrede van 45 jaar: twee kampen die steeds betere en gevaarlijkere wapens ontwikkelen (atoombommen!) een constante angst voor wereldoorlog III en een reeks lokale oorlogen in heel de wereld.

Iedereen, waar ook ter wereld, heeft het recht op een waardig leven. In de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ worden de basisrechten of grondrechten opgesomd. Na de oorlog was een verdrag dat de vrijheid, waardigheid en gelijkwaardigheid van alle mensen onderschrijft meer dan nodig. Later in 1989, kwam het ‘Kinderrechtenverdrag’ erbij. Net als de mensenrechten zijn deze kinderrechten bindend. Lidstaten moeten zich aan deze verdragen houden.