New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Hi ha una sèrie d'agents externs que influeixen en la formació del relleu ( aigua , vent , vegetació , etc . ) .

El principal agent ____________________ modelador del relleu és ____________________ . Pot actuar de diverses maneres :
L'aigua de la pluja , en discórrer pels pendents , desgasta les ____________________ ; els torrents i els rius obren ____________________ i valls perquè arrenquen i transporten roques i terres . Quan les aigües perden força , dipositen els materials que ja no poden arrossegar i formen ____________________ i deltes .
L'aigua en forma de neu s'acumula a les muntanyes i pel seu propi pes aconsegueix desplaçar roques i terres , i aleshores configura valls ____________________ .
L'aigua s'introdueix a les fissures de les ____________________ i , quan la temperatura ____________________ molt , l'aigua es gela i augmenta de volum . Aleshores , el ____________________ fa pressió sobre les parets de les roques fins a arribar a trencar - les .
L'aigua reacciona ____________________ amb diversos dels components de les roques i en provoca la ____________________ . D'aquesta manera , es formen esquerdes per on es filtra l'aigua . A conseqüència d'això , es formen ____________________ i galeries amb rius d'aigua ____________________ .
L'aigua de la mar , en forma ____________________ , corrents marins i ____________________ , actua sobre el litoral desgastant les roques més toves i els sortints de les costes . Al mateix temps , els corrents marins acumulen arenes en ____________________ i golfs .

El vent desgasta les roques alhora que transporta petites partícules ( ____________________ , pols , argila , etc . ) , que , quan impacten damunt les roques , les ____________________ .

Perquè el vent sigui una força erosiva eficaç , la sequedat i l'escassetat de vegetació són dos factors importants , perquè el vent pot aixecar , transportar i dipositar grans quantitats de petites partícules .

La ____________________ també contribueix a la formació del relleu terrestre . Les ____________________ de plantes i arbres , quan penetren en els sòls , poden trencar les roques , però també fixen el sòl dels vessants de les muntanyes i les protegeixen de ____________________ .

L'ésser humà també és un agent que transforma el territori , especialment els darrers temps , ja que els avenços ____________________ li han permès fer - ho d'una manera intensa i ràpid a