New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Met de regelmaat van de klok ____________________ er in het nieuws berichten dat vetten en verzadigde vetten helemaal niet ongezond zijn . Ondertussen blijven overheidsinstanties wel vasthouden aan de aanbeveling om verzadigde vetten te ____________________ en de inname van vet te matigen . Hoe zit het nu ?

De uitspraak dat verzadigd vet helemaal niet ongezond is , is voornamelijk gebaseerd op een paar studies waaruit ____________________ dat er geen ____________________ is tussen de inname van verzadigd vet en hart - en vaatziekten . Op deze studies is echter veel kritiek gekomen . Een belangrijke ____________________ was dat er niet gekeken is naar wat mensen meer gaan eten als ze minder verzadigd vet eten .

Recent publiceerden Prof . Willet en collega's de resultaten van een grootschalig en langlopend ____________________ over het effect van het soort vet op de ____________________ op vroegtijdig overlijden . Hiervoor volgden ze ongeveer 126 000 mensen gedurende 26 tot 32 jaar . Om de 2 tot 4 jaar werd aan de ____________________ gevraagd wat ze aten . Door de sterftecijfers en - oorzaken te ____________________ met de inname van de verschillende soorten vetten , kon nagegaan worden of er een verband was . ____________________ hun onderzoek blijkt dat als je 5% van de verzadigde vetten ____________________ door onverzadigde vetten de kans op overlijden ____________________ met 13 tot 27% . Niet alleen de kans om te sterven aan hart - en vaatziekten neemt af . Je hebt ook minder kans om te ____________________ aan kanker of neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson . Verzadigde vetten ____________________ door geraffineerde suikers had geen effect .

Of het soort verzadigd vet of het voedingsmiddel waar ze inzitten een ____________________ heeft op het negatieve effect is onvoldoende duidelijk . Er zijn een aantal studies die ____________________ dat de verzadigde vetten in volle yoghurt en kaas minder schadelijk ____________________ zijn dan de verzadigde vetten in boter .