New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Tips om jouw financiële vrijheid te creëren

Financiële vrijheid is een situatie ____________________ je vrij bent van schulden en kan leven van de bezittingen die je hebt . Je ____________________ niet meer te werken voor je geld , maar het mag natuurlijk wel .

Enkele voorbeelden van dit soort bezittingen is vastgoed voor de verhuur , ____________________ , obligaties of andere zaken die maandelijks passief geld opleveren .

Allereerst is het belangrijk om , voordat je begint met het creëren van financiële vrijheid , duidelijke en haalbare ____________________ definieert .

Waar wil je over een jaar staan ? En over 5 jaar ? En hoe ga je dit ____________________ ?

De tweede tip richt zich op je uitgaven . Je kan alleen ____________________ in jouw financiële situatie krijgen , wanneer je ook weet waar jouw uitgaven uit bestaan . Je uitgaven ____________________ kan je het best doen door middel van een huishoudboekje . Dit hoeft niet met pen en papier , maar kan simpelweg in Excel of online .

Het is natuurlijk belangrijk om minder te ____________________ dan dat er binnen komt . Alleen zo hou je iedere maand geld over wat je ____________________ kan zetten . Je kunt natuurlijk besluiten om op dit moment van je geld te ____________________ en je pas later zorgen te maken over de toekomst . Maar als je nu aan de toekomst denkt , begin nú met investeren omdat het een veel groter effect heeft dan over een jaar of 20 .

Het is dus ontzettend belangrijk om vroeg te beginnen met investeren ! Een maandelijkse investering van je 18e tot je 28e is later zo veel meer ____________________ dan diezelfde maandelijkse investering van je 28e tot je 38e . Je geld heeft namelijk 10 jaar langer de tijd gehad om te renderen . Door het effect van samengestelde rente ( rente op rente ) is het verschil enorm !

Wanneer je voor de lange termijn investeert om financiële vrijheid te creëren , doe je er goed aan om met ____________________ te investeren . Op deze manier ben je er ( minstens ) maandelijks mee bezig en word je ook herinnerd aan je doelstellingen .

Minder uitgeven dan er binnen komt kan op twee manieren . Je kan de inkomsten verhogen , en je kan de uitgaven ____________________ . De grootste besparing kan je maken op je vaste ____________________ . Besparen op je woning is wellicht de grootste klapper die je kan maken . Zeker wanneer je een woning huurt kan je hier eens kritisch naar kijken . Daarnaast kan je besparen op vaste lasten zoals vervoer , internet en tv , telefonie , verzekeringen , etc . Je kunt ook ____________________ om je auto in te ruilen voor een kleiner model . Zit je al jaren bij dezelfde aanbieder van internet en TV ? Bel ze eens op met de mededeling dat je graag wilt opzeggen . Er gaat een wereld van kortingen voor je open !

Naast besparen op vaste lasten , kan je natuurlijk ook besparen op luxe : Denk aan het besparen op uitjes , etentjes , vakanties en kleding .

Creëer extra inkomen . Ook een hoger inkomen kan natuurlijk helpen op de weg naar financiële vrijheid . Ze zeggen niet voor niets dat de gemiddelde miljonair maar liefst 9 ____________________ heeft . Je extra inkomen kan je apart ____________________ , dus je gaat niet luxer door leven . Dit geld kan je gebruiken om te investeren voor later .