New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Erwtensoep

Ingrediënten

750 g schouderkarbonade
900 g spliterwten
750 g prei , gewassen en in heel dunne ____________________ gesneden
2 uien , heel fijn ____________________
1 selderijknol , in kleine blokjes
1 flinke bos selderij , steeltjes en blaadjes fijngehakt

1 winterwortel , grof geraspt
250 g gerookte spekblokjes
3 vlees - of groentebouillontabletten
2 aardappelen , geschild
1 à 2 rookworsten

Bereiden

Zet in een grote soeppan ( ca . 6 liter ) het vlees op met 2 liter water en breng aan de ____________________ . Kook het vlees in 45 - 60 minuten ____________________ en haal het vlees van de ____________________ . ____________________ de bouillon en doe samen met het vlees in de soeppan .

Spliterwten ____________________ je niet te weken . Maar ik doe dat toch , gedurende 2 à 3 uur , omdat ik hou van een gebonden soep ____________________ de erwten zo veel mogelijk uit elkaar vallen . En je weet niet hoe oud de spliterwten zijn als je ze koopt . Doe ze in een bolzeef en ____________________ ze onder stromend water .

____________________ de spliterwten , de prei , uien , selderijknol , gehakte selderij , wortel , spekblokjes en bouillontabletten , 2 theelepels zout en wat versgemalen peper toe ____________________ het vlees in de soeppan . Voeg nog 1½ liter water toe . ____________________ al roerend aan de kook .

Rasp na 1 uur kooktijd de aardappelen met een grove rasp boven de soep . Dit ____________________ voor extra binding .

Laat de soep nog 1 uur ____________________ koken , langer ____________________ ook . ____________________ af en toe voorzichtig om en let daarbij goed ____________________ dat de soep niet aanzet . Gebruik eventueel een sudderplaatje .

Voeg als je de soep te ____________________ vindt nog wat extra water toe . Breng de soep op ____________________ met zout en peper .

Wel de worsten ____________________ de gebruiksaanwijzing , vaak is dat 20 minuten in water van 90 graden . Snijd de worst in ____________________ en serveer bij de erwtensoep . Serveer ____________________ eventueel roggebrood met katenspek ____________________ .