New Activity
Play Fill in the Blanks Game
De Griekenland - reis van koning Willem - Alexander was niet alleen dom , maar staatsrechtelijk ook gevaarlijk .

Premier Rutte liet gisteren de brede rug zien ____________________ de koninklijke familie kon schuilen . Hijzelf had als minister - president de vakantie van Willem - Alexander , Maxima en dochters naar hun Griekse huis in de Peloponnesos ? verkeerd ingeschat' . ? Ik heb te laat ____________________ , zeker na de persconferentie van afgelopen dinsdagavond , dat de voorgenomen vakantie , die paste binnen de voorschriften , niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de ____________________ maatregelen ? , zo liet Rutte aan de Tweede Kamer weten .

De koning keerde zaterdagavond terug , nadat hij vrijdag in een persverklaring had laten weten ? geraakt' te zijn door de felle reacties op het vertrek naar Griekenland .

Hoe kan het dat premier Rutte , die zelf de strengere maatregelen ____________________ , zich niet realiseerde dat het geen goed signaal is als de koninklijke familie afreist ? De vraag rijst of het staatshoofd ____________________ misschien zelf heeft besloten en tegen een advies van Rutte inging ? Een antwoord ____________________ zullen we nooit krijgen , dat valt ____________________ het staatsgeheim .

Interessant is daarom de verklaring van de premier . Enerzijds schrijft hij dat volgens artikel 10 en 41 van de Grondwet gewaarborgd wordt dat alle reizen die de koning niet maakt vanwege zijn publieke functie , tot de persoonlijke levenssfeer ____________________ . Over privé - reizen heeft het kabinet dus niets te zeggen . Maar vervolgens ____________________ Rutte erop dat voor artikel 41 het voorbehoud geldt dat altijd het openbaar ____________________ in acht wordt genomen . En dát is het haakje waarop het kabinet kan ____________________ , namelijk als het algemeen belang er niet mee is gediend .

In dit ____________________ was dat algemeen belang in het geding , concludeert de premier . En omdat hij ministerieel ____________________ is , had Rutte dus zelf eerder moeten besluiten dat het staatshoofd niet op vakantie ____________________ gaan .