New Activity
Play Fill in the Blanks Game
4 . LA FALLIDA DE L'ABSOLUTISME
4 . 1 . Les revolucions angleses

A Anglaterra , des de ____________________ ____________________ , el poder del rei estava limitat pel ____________________ . Al segle XVII , una nova dinastia , els ____________________ va voler governar sense el control parlamentari i establir una monarquia absoluta . Aquesta situació va desfermar dues revolucions en contra dels Stuart :
____________________ ____________________ entre els defensors del ____________________ i els de la ____________________ ____________________ . El ____________________ , el rei ____________________ ____________________ va ser ajusticiat i es va proclamar la república . ____________________ ____________________ va acabar transformant la república en una ____________________ ____________________ . El ____________________ , després de la mort de Cromwell , es va restablir la ____________________ .
El ____________________ , segona revolució va acabar amb la ____________________ ____________________ dels ____________________ i el Parlament va oferir la corona a ____________________ ____________________ . El nou rei va haver d'acceptar els poders del Parlament .

4 . 2 . El Despotisme Il . lustrat
La majoria dels monarques europees seguien exercint un poder absolut . Alguns monarques van intentar fer compatibles el principi d'autoritat de l'absolutisme amb la idea de progrés , racionalització i modernitat de la Il·lustració .
En altres estats europeus el poder absolut dels monarques es va convertir en el Despotisme Il·lustrat :
? Aquesta doctrina reformista pretenia racionalitzar ____________________ de ____________________ , reformar ____________________ i modernitzar ____________________ i ____________________ en general , a fi de millorar les ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ , però sense modificar ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ . " Tot ____________________ ____________________ ____________________ , però ____________________ ____________________ ____________________ " .
? Les reformes limitades que es van dur a terme i les seves contradiccions van obrir les portes a les ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ .

5 . LA REVOLUCIÓ AMERICANA
5 . 1 . La revolució de les colònies angleses
A la darreria del segle ____________________ , a les tretze colònies angleses de la costa est d'Amèrica del Nord va esclatar una ____________________ ____________________ contra la seva metròpoli , la ____________________ ____________________ . Era la primera insurrecció colonial contra una metròpoli .
Els principals motius van ser : els ____________________ ____________________ que s'havien viscut a la mateixa Gran Bretanya ; la introducció de les ____________________ ____________________ ____________________ , ____________________ i ____________________ ; i la reacció davant del monopoli comercial britànic , que ignorava i perjudicava les colònies . Els colons americans no estaven d'acord amb les taxes i impostos , així com tampoc amb el monopoli comercial que Gran Bretanya exercia sobre el seu territori .
El ____________________ de ____________________ de ____________________ es va redactar la ____________________ ____________________ dels Estats Units d'Amèrica , que va ser reconeguda per la Gran Bretanya l'any ____________________ , després d'una guerra .
Aquesta declaració expressava el dret de totes les persones a la llibertat i a la recerca de la felicitat , i el deure dels governants de respectar els ? drets inalienables ? del poble .

5 . 2 . La Constitució dels Estats Units
La guerra contra la metròpoli va ser llarga . Gran Bretanya va reconèixer la independència del territori americà el ____________________ , després de la derrota de ____________________ .
L'any ____________________ es va redactar la primera ____________________ ____________________ de la ____________________ , que assegurava la ____________________ i ____________________ de poders i establia un govern republicà i una estructura federal en la qual els tretze estats tenien una capacitat àmplia d'autogovern . Per sobre dels Estats , se situava el ____________________ ____________________ , responsable dels assumptes exteriors , de la defensa , de les finances i de la moneda del nou país .
La Constitució es completava amb una Declaració de Drets , que garantia les llibertats bàsiques ( expressió , religió , reunió , etc . ) i el dret a ser jutjat .
A Europa , la revolució americana i l'aplicació del liberalisme polític van reforçar l'hostilitat envers les monarquies absolutes .